vilken typ av fiske linje att använda för Rainbow & Brook Trout

Backcountry Cariboo använder affiliate länkar, vilket innebär att när du köper via länkar på vår webbplats, kommer vi att få en liten provision utan kostnad för dig.

när det gäller vilken fiskelinje som ska användas i olika situationer kommer alla att ha en annan åsikt. Jag har provat ganska mycket allt där ute och i det här inlägget kommer jag att prata om vilken typ av fiskelinje som fungerar bäst för regnbåge och bäcköring.

i nästan alla situationer är den bästa typen av fiskelinje för regnbåge och bäcköring en flätad linje med en fluorkarbonledare. Denna inställning ger dig den bästa övergripande balansen mellan gjutbarhet, känslighet och synlighet i vattnet och det borde leda till att du landar mest öring.

självklart kan du använda vilken typ av fiskelinje som helst och du kommer förmodligen att kunna fånga något. Allt jag säger är att jag tycker att det här är den bästa övergripande inställningen i stort sett alla förhållanden. Det är vad jag har använt de senaste åren och det har fungerat riktigt bra. Ge det ett försök och se själv. Vi pratar om varför jag använder den här inställningen och vilken linjestyrka du vill använda nästa.

  • isfiske 101: Det väsentliga redskapet för att komma igång
  • öringfiske 101: redskapet du behöver för att starta

Varför använda flätad lina för öring

braid Lina

för de flesta av mina stavar, jag har varit med om att använda fläta som min huvudsakliga fiskelinje. Det finns ett antal skäl till det och det är därför jag använder fläta 90% av tiden när jag fiskar efter öring. Jag använder normalt Sufix 832 braid eller Power Pro Spectra (på Amazon) men det finns andra bra alternativ där ute.

den första anledningen till att jag gillar att använda braid är att den håller längre än mono och fluoro. Beroende på hur ofta du fiskar, om du använder mono eller fluor kan du behöva byta ut hela spolen en eller två gånger om året. Jag vet inte exakt information om hur mycket längre flätad linje varar men jag skulle säga att det är minst 3 gånger.

det andra Jag gillar med braid är att det kastar bättre än mono och fluoro. 10 lb braid är mycket tunnare än 10 lb mono och det hjälper dig att kasta några av de mindre beten som är idealiska för öring. Om du bara trollar så spelar det ingen roll, men det hjälper verkligen om du gillar att kasta och hämta.

det tredje Jag gillar med braid är att det är starkare. Istället för att använda 4 lb mono när jag fiskar efter rainbow, jag kunde använda en 10 lb fläta. De kommer att ha exakt samma tjocklek och det hjälper till att förhindra avbrott.

det sista jag gillar med braid är att det är känsligare. Monofilament har en bra mängd stretch till det, fluorkol har lite, och fläta ganska mycket kommer inte att sträcka alls. Det finns tider och platser när du vill ha lite stretch, men när du inte har någon kan du känna biten direkt.

Varför använda en Fluorocarbon ledare för öring

fluorocarbon Lina

en sak du vill vara medveten om är att du inte vill knyta din flätad lina direkt till kroken eller lure. Öring har ganska bra syn och fläta är mycket mer synlig i vattnet jämfört med de andra. Jag använder normalt Seaguar Red Label (det är bra som ledarmaterial men du vill inte använda det som din huvudsakliga fiskelinje).

det är därför du vill använda antingen fluorkol eller monofilament.

du kan verkligen använda någon av dem men jag föredrar att använda fluorkol för öring. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar men jag tror att fluoro hjälper dig att landa mer fisk.

den första anledningen till att jag gillar att använda fluorkol är att det är ganska osynligt i vattnet. Som jag sa tidigare har öring god syn och de kommer att skrämmas om de ser din fiskelinje eller något ovanligt. Någon form av fördel du kan få, du kommer att vilja ta det.

den andra anledningen till att jag gillar fluorkol är att den har God nötningsbeständighet. Om du fiskar nära stenar eller bryggor och har din linje ständigt gnugga mot dem, du vill se till att det inte går sönder. Nötningsbeständigheten på flätan är inte så bra och det verkar som att fluoro är något bättre än mono.

Vad är den bästa Linjevikten för öringfiske

när du funderar på vilken typ av fiskelinje som ska användas för öring vill du använda så lätt linje som du kan komma undan med. Att använda en 20 lb linje för regnbåge är helt onödigt och kommer att skada dina chanser att fånga något.

när det gäller min flätade huvudlinje gillar jag att använda ett 10 lb-test. Det är samma tjocklek som 4 lb mono men jag får fördelarna med en starkare linje. Du kan till och med använda ett 20 lb-test om du fiskar med blinkers och vikter (eftersom det inte är så mycket tjockare). Jag brukar använda ett 10 lb-test på mina spinnstänger och sedan 20 lb-test på mina trollingrullar.

när det gäller min fluorkarbonledare gillar jag att använda ett 6 lb-test. Du kan komma undan med ett 4 lb-test och du kan använda ett 8 lb-test, men 6 verkar vara den perfekta blandningen av tjocklek och osynlighet. Om du fiskar ett område med många stenar eller runt bryggor vill du använda något lite tyngre.

när man ska använda Monofilament för öring

monofilamentfiske Lina

som jag sa tidigare använder jag fläta med en fluorkarbonledare ca 90% av tiden jag fiskar efter öring. Det finns vissa tider men att du vill använda monofilament för bästa resultat. Jag brukar använda Berkley Big Game (på Amazon) men se bara till att du använder en kvalitetslinje som är avsedd som en huvudfiske.

den tid du vill använda rak monofilament är när det är mycket vind. Braid fungerar inte bra alls när det är blåsigt ut. Det är tunt och lätt och kommer att blåsas runt. Det är ganska vanligt att vindknutar händer och jag tror inte att jag måste berätta hur kul de är.

Monofilament kommer att vara lite tyngre och kommer inte att blåsas runt lika lätt. Det är ganska mycket den enda gången när jag inte kommer att använda flätad linje. Du kan också använda rak fluoro men jag gillar att ha en huvudlinje som flyter (flätat och mono float medan fluoro sjunker).

om du använder monofilament kommer du förmodligen att använda ett 4-6 lb-test för regnbåge och bäcköring. I de flesta fall behöver du inte bifoga en ledare och du kan gå med rak mono. Om du fiskar runt stenar och bryggor kanske du vill fästa en något tyngre monofilamentledare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.