vilken är den bästa spearfishing våtdräkten för dig?

i den här artikeln kommer vi att täcka vilken våtdräkt du behöver för Storbritannien och utomlands, tjocklekar, material och ytbehandlingar samt ingångsnivåerbjudanden tillsammans med vad som klassas som premium. Vad är värt dina pengar och vad som är bäst kvar på hyllan.

bästa Spearfishing våtdräkterdin spearfishing våtdräkt är en av de tre viktigaste och dyraste köpbeslut Du kommer att göra så det är viktigt att få det rätt första gången, de andra är din speargun och fenor. För det första om du är ny på spearfishing kan du väl använda eller överväga en gammal surfdräkt. Även om dessa är bra att komma igång hittar du att du bara kan stanna i vattnet spearfishing för ca 60 -90 minuter.

detta beror på att surf våtdräkter är till stor del utformade för att användas ovanför vattnet, när du ligger på ditt bräde. Om du noterar din kroppsposition är den stora majoriteten faktiskt över ytan under större delen av tiden.

problemet är att vattnet är nedsänkt i vattnet som du är när du spearfishing, extraherar din kroppsvärme mycket snabbare än när du oftast är ovanför den. Det är därför du blir mycket kallare, mycket snabbare jämfört med din dykkompis i en specialdesignad spjutfiskdräkt.

om du vill klippa direkt till vår butik så klicka här för att kolla in vårt sortiment av spearfishing våtdräkter

Vad är en spearfishing våtdräkt?

en typisk spearfishing kostym kommer att bestå av två delar, byxorna och jackan. Dessa finns också i olika konfigurationer som huvor och jackor utan huva, samt byxor som slutar i midjan eller har axelremmar med huvudkroppen också täckt (kallad long Johns). Du kan också få versioner i ett stycke men dessa är inte så populära.

i Storbritannien använde vi normalt en huvjacka med long john-byxorna. Vi väljer long john-byxorna eftersom det fördubblar mängden neopren över ditt kärnområde, dvs du har jackan och byxmaterialet över din kärnkropp så att du har dubbelt så varmt för det området. Detta håller dig mycket varmare längre.

i något varmare klimat där de kan komma undan med det tenderar de ofta att använda byxorna som stannar i midjan. Detta är främst för att underlätta enklare toalett raster som du dyker upp jackan och bokstavligen ’ta hand om verksamheten’ istället för att behöva ganska mycket ta av hela våtdräkt som är en fullständig smärta!

Camo våtdräkt eller jet black

Camo våtdräkter är överlägset mest populära bland spearos och med goda skäl. Det är inget fel med en svart finish och många spearo gör otroligt bra med dem men om du letar efter en kant så kan det väl vara det. Det finns en ganska stor debatt om effektiviteten hos camo verses black och vad fördelarna verkligen är. För att ge dig en fullständig uppdelning av de olika typerna, den senaste tekniken (detta finns faktiskt!) vi skrev en fullständig artikel om ämnet så om du vill lära dig mer, Klicka här se allt du behöver veta om camo våtdräkter.

vilken tjocklek våtdräkt ska jag använda?

det finns inget definitivt fast svar här bara bästa riktlinjer. Detta beror på att det finns några många externa faktorer att tänka på. Hur gammal du är, din kroppsfettprocent, allmän hälsa och vad du hade till frukost alla tweaks din kroppstermometer på olika sätt. Den största faktorn kan mycket väl vara hur länge du faktiskt dyker för, ju längre du dyker desto kallare kommer du i slutändan att få.

i Storbritannien använder vi till stor del en 5mm våtdräkt och det räcker ofta. För diehards som också jagar hela vintern kommer de antingen att sticka ut det eller ha ytterligare 7 mm våtdräkt. Den extra 2mm gör en belastning av skillnad och gör att du kan jaga längre utan att känna effekterna av kylan.

vissa nattspjutfiskare använder också en 7mm av samma anledning.

om du ska till varmare vatten måste du verkligen kontrollera vattentemperaturen innan du bestämmer vad du behöver. Om du tar en 5 mm i 25 graders vatten kommer du inte att vara mycket längre innan du lider mycket med värmen. Även en 3 mm för den temperaturen kan vara för mycket. I mycket varmt vatten dykare tenderar att använda shorts och utslag väst som kan vara perfekt.

du kan också prova variationer av våtdräktsskärningar för olika vattentemperaturer och förhållanden. En ’shorty’ är en bit kostym med de flesta av armar och ben avskurna. Den enda negativa sidan till detta, tillsammans med utslag västar är att fisk alla i allmänhet taggiga, några med knivskarpa tänder eller räkningar. När du kämpar mot en fisk fungerar din våtdräkt som body armour mot dessa saker medan du i allmänhet skyddar dig från elementen. Ju tunnare material du bär, desto större är risken du är på.

en annan faktor att tänka på när i heta klimat är jelly fish. I dessa heta länder är det frestande att bara bära några brädshorts och få ut det mesta av solen. Men innan du gör detta är det viktigt att kontrollera vilken typ av jellies är i vattnet och om de utgör en risk eller inte. Om de går behöver du en hel kropp utslag kostym, inklusive huva.

som en grov guide dessa är spearfishing våtdräkt tjocklek du behöver för olika vattentemperaturer:

5C-9C 7mm, bonde john stil, 2 bit våtdräkt
9C – 15C 5mm, bonde john stil, 2 bit våtdräkt
15C-19c 3mm, midjeskärning, 2-bit våtdräkt
20C + 1.5mm, 1 bit våtdräkt eller utslag väst variationer

Våtdräktshandskar och strumpor

dessa finns normalt i tjocklek mellan 1 – 5mm men det är värt att välja noggrant. Medan extra tjocka våtdräktsstrumpor kommer att hålla dig toasty, kan de göra dina finfickor för snäva vilket leder till kramp och ett allmänt smärtsamt Dyk. Till små och dina fenor kan lossna vilket innebär att du också måste köpa finsparare för att hålla dem säkra.

likaså extra tjocka handskar kommer att hålla fingrarna fungerar i kalla förhållanden men de gör dig besvärliga och de minsta uppgifterna blir en mardröm.

i Storbritannien verkar 2mm vara den mest populära

Open cell wetsuits verses closed cell wetsuits

om du är ny på World of wetsuits så inser du förmodligen inte att dessa två variationer finns men de gör det och det är en viktig skillnad. Slutna celler eller nylon fodrade våtdräkter som de ibland kallas, i princip har en tunn nylon liner på insidan av dräkten. Det betyder att du kan glida på din kostym mycket lättare och snabbare än en utan – den öppna cellen. För att sätta på en våtdräkt med öppen cell måste du först skölja insidan med tvålvatten eller talkpulver.

det är möjligt att göra det utan men det tar åldrar och är en komplett mardröm. När du har provat det kommer du att förstå!

argumentet är dock att den öppna cellen är en något varmare våtdräkt än den fodrade. Så du ger upp lite värme för den användarvänligheten. Som sagt använde jag personligen en fodrad version och har aldrig märkt skillnaden.

vår butik

om du hittade den här informationen till hjälp så har vi mycket mer längst ner på varje kategorisida i spearfishing gear shop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.