Vad är de skrämmande centipede – liknande sakerna?

entomologer uppskattar att det finns runt en quintillion enskilda insekter på planeten–och det är bara insekter. Buggar finns överallt, men hur mycket vet vi verkligen om dem? Jeff Lockwood till undsättning! Professor Lockwood svarar på alla dina felfrågor-en i taget, det är. Skicka din fråga till honom vård av [email protected] och han kommer att göra sitt bästa för att hitta svaret.

vilka är de supersnabba, rödaktiga, fuzzy-looking, centipede-liknande sakerna?

det skulle säkert hjälpa olyckliga entomologer om folk skulle ge bara en teensy lite mer information när man frågar, ” Vad är det?”typer av frågor. Användbara ledtrådar inkluderar saker som: var du bor, var du såg det, när du såg det, hur stort det var och hur många det var. Men aldrig en att skygga kreativa och något informerade spekulationer, jag kommer att satsa på att din ”supersnabb, rödaktig, fuzzy utseende, tusenfoting liknande sak” var-trumvirvel…-en tusenfoting! Faktum är att din beskrivning stämmer ganska bra med den allestädes närvarande huscentipeden, Scutigera coleoptrata.

låt oss betrakta din Beskrivning En term i taget. ”Super-snabb” säkert passar huset tusenfoting. Saken går som smord belysning. Faktum är att den kan resa 1,3 fot/sekund. Med tanke på att varelsen är mellan 1 och 2 tum, fungerar den hastigheten för att resa omkring 10 kroppslängder per sekund. Figur att en människa är 6 fot (det är min höjd och jag är en människa), så 10 kroppslängder per sekund skulle innebära att jag skulle springa 60 fot per sekund. Det skulle vara 3.600 fot per minut, eller 216.000 fot per timme—eller 41 miles per timme. Usain Bolt (vem är snabbare än jag) sprang 100 meter på 9,58 sekunder vilket fungerar till cirka 23 miles per timme. Så ett hus tusenben skulle absolut röka Usain Bolt i en tävling om de var lika stora (och om vi avsätter alla de nigglande detaljerna om biomekanik hos små och stora organismer).

centipede
bildkredit: ’Soil Centipede’, foto av Matt Reinbold, CC av S. A. 2.0, via flickr.

när det gäller ”rödaktig”, ja det är lite av ett problem. De flesta beskrivningar av huset tusenfoting hänvisar till den lilla Karl som svart, brun, gul, eller elfenben. Men brungul är inte så långt ifrån ”rödaktig”—och sakerna rör sig snabbt så kanske deras färg var lite svår att urskilja. Tusenbenen jag har stött på i trädgården är ofta rödaktiga. Jag tror att en persons brunaktig är en annan persons rödaktig, så jag håller fast vid min identifiering.

det verkliga problemet, eller så verkar det, är ”fuzzy-looking”. Centipedes är inte Håriga alls. I själva verket är lika skallig som Yul Brenner eller Telly Savalas, som ganska mycket datum mig. Om du inte känner till dessa två klassiska skådespelare, föreställ dig Patrick Stewart-killen som spelade kapten Jean-Luc Picard på den bleka imitationen av den stora Star Trek-serien som jag kände som barn. Men jag avviker. Hur kan jag klämma in kvaliteten på fuzziness i det glabrous house centipede? Lätt. Tusenbenet har så många som 15 Par otroligt långa ben (varje ben är nästan lika länge som hela kroppen) som verkar omge kroppen. Så när detta djur skitterar över golvet skapar det det tydliga intrycket av att vara fuzzy. Men hårigheten är egentligen bara de spindly benen-eller det är min historia, och jag håller fast vid det.

och slutligen, anledningen till att det är” tusenfoting-liknande ” är att det är, ja, en tusenfoting. Min identifiering stöds ytterligare av det faktum att huset tusenfoting är en mycket vanlig varelse, som finns i nästan alla 50 stater från Maine till Kalifornien. De gillar fukt, så jag tänker att du kanske har stött på dem antingen ute i en fuktig livsmiljö som under en vedhög eller i komposten—eller kanske inomhus scampering över källaren eller kanske i badrummet eller köket. Jag satsar vidare på att du stötte på varandra på hösten (när de söker en plats att tillbringa vintern) eller våren (när vädret värms upp). Och jag slår också vad om att du ser de små djuren på natten, eftersom de är nattliga rovdjur.

bildkredit: 'House Centipede', foto av Scott Akerman, CC by 2.0, via flickr.
bildkredit: ’House Centipede’, foto av Scott Akerman, CC by 2.0, via flickr.

rovdjuret leder mig till frågan som nästan alltid följer, ” vad är det?”och det är:” hur kan jag bli av med det?”Du kan tänka på ditt hus tusenben som lite, rovdjur av din gård. De äter termiter, kackerlackor, silverfisk, myror och—få det här—sängbuggar. Alla avskyr sängbuggar, så allt än chomps dessa insekter måste vara en hushållstillgång, eller hur? Nu är det sant att tusenben är giftiga, och huset tusenben injicerar sitt gift genom ett par modifierade ben (inte mandibles—konstigt, va?). Men det är inte så svårt att upprätthålla några ’personliga utrymme’ mellan dig och din klocka-tusenfotingar. Jag har aldrig hört talas om att någon skadas allvarligt av dem, vilket innebär att någon är säker på att berätta om sin systerdotter som attackerades och nästan förlorade sin fot eller något sådant. Fram till dess försvarar jag huscentipeden som den ofarliga änden av leddjurspektrumet (insekter har sex ben, så tusenben är inte insekter men de är Leddjur, tillsammans med krabbor, hummer, spindlar, skorpioner, tusenben och insekter).

om du inte är övertygad om att dina tusenben är mer användbara i ditt hus än din lata svåger som faller in för att plundra ditt kylskåp och monopolisera din favoritstol och du insisterar på att bli av med dem, är det bästa tillvägagångssättet en trefaldig strategi. Först, få eliminera deras mat. Kom ihåg att det här är rovdjur så de måste hitta byte vilket innebär att du har andra, mindre hjälpsamma critters i huset (inklusive din svåger, men han är för stor för tusenbenet att hantera). Så ta reda på vad som matar tusenbenen och töm Skafferiet. Nästa, även om de kallas ’hus tusenfotingar’ de är inte så förtjust i ditt hus. När allt kommer omkring finns det förmodligen mycket mer mat ute, om inte din källare är en Silverfish sanctuary eller ditt badrum är en roach reserve, som går tillbaka till planens första del. Min poäng är att de letar efter en sval, mörk, fuktig plats att umgås. Det betyder att om du håller källaren och badrummet torrt, kommer tusenbenen inte att vara angelägna om att flytta in. Slutligen, om du förseglar sprickor och sprickor, när det är dags för tusenbenen att hitta en plats att övervintra, är ditt hus mycket mindre sannolikt att bli deras hem.

Bildkälla: ’House Centipede, Scutigera coleoptrata’, bild av Bruce Marlin, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.