Tips för fotografering på en molnig dag

Tips för fotografering på en molnig dag | Mastin Labs

det är en riktig bummer att se fram emot en ljus solig skott, bara för att gå ut genom din dörr för att hitta mulet och molnigt himmel. Detta behöver inte vara allt dysterhet men!

jag kallar vackra Seattle, Washington hem. Medan omnämnandet av denna stad ofta framkallar fantasin från regniga dagar, är det du får mer än någonting Molntäcke. I genomsnitt är Seattle molnigt 62% av året, särskilt på hösten och vintern. Om du är fotograf i den här delen av världen måste du lära dig att få det att fungera för dig.

faktum är att moln erbjuder lika mycket anledning till fotospänning som en solig dag, och jag ska visa dig varför! ⛅️👍

av Chris Daniels, redigerad med Mastin Labs Kodak Gold 200 preset

om du är i ljus och luftig stil, kan du bli förvånad över att finna att en molnig dag kan vara precis vad du vill.

  • en mulen himmel förvandlar i huvudsak solen till en jätte softbox. Det innebär att du får stora, vackra, diffusa ljus och härliga, mjuka skuggor.
  • moln skapar gradvisa övergångar mellan höjdpunkter och skuggor.
  • stort, mjukt ljus betyder jämna hudtoner för dina motiv.
  • färg sticker lätt ut när du fotograferar under en mulen dag.
  • fantastisk bakgrundsbelysning är möjlig på en molnig dag.

om dessa skäl inte ensam gör att du vill springa ut och skjuta, vet jag inte vad som kommer!

Tips för att få ut det mesta av en molnig dag

utnyttja färgen bra

Detta är en perfekt tid att använda färg som ett nyckelelement i berättelsen om dina bilder. Med den platta, jämn belysning från en mulen himmel, en pop av färg går långt. Speciellt färger i de röda / gula familjerna!

av Chris Daniels, redigerad med Mastin Labs Kodak Gold 200 preset

Meter för skuggor

Detta är vanligt i alla fall, men mätning för skuggorna är särskilt avgörande i ett sådant mjukt ljus. Om du gör det ser du till att du har högre definition i de tillgängliga höjdpunkterna, vilket hjälper till att lägga till dimension till dina bilder.

skapa riktningsljus

den allmänna bristen på riktningsljus är därför många fruktar molniga dagar. Du måste bara veta hur man arbetar med det. Beroende på intensiteten hos det mulna kan du ha tillräckligt med ljus för att studsa på ditt motiv, men du bör lita mer på negativ fyllning.

istället för att lägga till ljus tar du bort det. Det enklaste sättet att göra detta är att få ditt ämne att stå nära något mörkt; en byggnad, träd, skylt, etc. Du kan också använda den svarta sidan av en reflektor. Denna negativa fyllning minskar ljuset som reflekteras på den sidan av motivet och skapar större dimension.

nedan är ett exempel på negativ fyllning i användning. Till vänster ser du bilden utan fyllning alls, och till höger håller en assistent upp den svarta sidan av en fem-i-ett för att skapa kontrast på den sidan av motivets ansikte.

visar negativ fyllning-vänster, ingen fyllning. Centrum, med fyllning. Höger, BTS assistent håller upp svart kort. Redigerad med Mastin Labs Kodak Gold 200 preset

använd Molnbrytningar eller Ljuspooler

detta är en underbar fördel med molnig dagskytte. Då och då, molnen kommer att flytta precis tillräckligt för att tillåta en pool av solljus genom. När detta händer, justera dina inställningar och använd det medan du kan. Om du fotograferar mitt på dagen, hitta en plats där ljuset reflekterar.

av Chris Daniels, redigerad med Mastin Labs Kodak Gold 200 preset

använd bakgrundsbelysningen

Detta är kanske den främsta anledningen till att en molnig dag är bra för älskare av ljus och luftig look. Du kan fortfarande använda solen som bakgrundsbelysning, men eftersom den är så diffus kan du enkelt hålla detaljer i både dina motiv och himlen.

ämnen mot grumlig, diffus bakgrundsbelysning. Av Chris Daniels, redigerad med Mastin Labs Kodak Gold 200 preset

prova det i svartvitt.

du behöver inte göra hela skottet i svartvitt, men tonerna är så stora att du skulle vara försumlig att inte prova det!

här är några bilder från en molnig Seattle-dag, redigerad med Kodak Tri-X 400 förinställd I Capture One.

Cloudy Day camera Settings

dessa inställningar kommer utan tvekan att variera lite beroende på tid på dagen, svårighetsgraden av det mulna och naturligtvis personliga estetiska preferenser. I allmänhet bör du förvänta dig att ha lite högre i DIN ISO. 400-800 kommer sannolikt att vara där du bor, men bli inte förvånad om det behöver vara lite högre.

du bör vara bekväm att snabbt ändra dina inställningar. Detta gäller särskilt vid fotografering på en delvis molnig dag, där molnen ofta rör sig framför och bort från solen.

jag gillar personligen att lita mer på min bländare för exponeringsjusteringar i ett sådant scenario och lämna min ISO och slutartid så statisk som möjligt.

om du skjuter film på en molnig dag rekommenderar jag minst 400 ISO, och du kan överväga att trycka filmen ett stopp för att vara säker.

fotografering på en molnig eller mulen dag är som alla andra belysningsmiljöer. Det kommer att komma med sina fördelar och nackdelar. Använd en dag som denna som en möjlighet att skapa bilder som du annars inte kan skapa. Lär dig att arbeta med detta ljus, och det kommer att ge dig fantastiska resultat!
Vad är dina tankar om att skjuta med mulen himmel? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

om du inte redan är medlem i Mastin Labs community på Facebook, kom och gå med oss där, ställ frågor och dela dina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.