SCORES & OUTDOORS: rapporterade observationer av bergslejon på uppgången i Maine

detta foto av vad som verkar vara ett bergslejon, togs av en spelkamera på bakgården i ett hem nära Mark Pantermollers hem, i Fairfield. (foto med tillstånd av Mark Pantermoller)

Roland D. Hallee av Roland D. Hallee

det har varit en långvarig debatt om huruvida bergslejon, även känd som pumor, är närvarande i Maine.

det officiella ordet från Maine Department of Inland Fisheries and Wildlife är att de inte existerar. Tjänstemän vid department state, ” Inga kända cougar populationer finns i Maine.”Även om Maine en gång hade en cougarpopulation, har de länge officiellt listats som utrotade. Wildlife talesmän säger att, ” om pumor fanns här, vi skulle ha fångat en nu, eller dödade en på motorvägen.”

jag har i åratal hävdat att de existerar. Jag har inte personligen sett en, men många tecken har upptäckts. Men min son, som bor i Rom, sa till mig att han såg en i sin uppfart en dag för ungefär sju år sedan. Han beskrev för mig vad han såg och det passade beskrivningen av ett bergslejon till en ”T.” Det var stort för en katt, ljusbrun/beige och uppvisade den långa svansen som verkar dra på marken, och det var klubbliknande på slutet. Men inte ser det, jag kunde inte definitivt säga att det var en.

när jag jagade på en skogsväg i Windsor ett år kom jag över några kattpottavtryck i leran som mätte fyra och en halv tum över. Mäktiga stora tassavtryck för en huskatt, eller till och med en lodjur eller bobcat.

på en fisketur norrut på Harrington Lake, utanför min väns lodge, en morgon, igen i leran nära några rester av den vinterns snö, såg jag igen samma storlek.

alla tecken, men ändå inga observationer.

Uncropped version av bilden ovan.

en annan gång jag blev medveten om en verklig observation var för flera år sedan, när en kvinna från Palermo ringde mig för att säga att hon hade upptäckt en puma i slutet av sin uppfart, nära vägen, för att hon hade blivit varnad av sin skällande hund. När hon tittade ut genom fönstret för att se vad väsen handlade om såg hon den stora katten. Naturligtvis gick hon ut för att hämta sin hund.

allt bra och bra, men fortfarande inga tydliga fotografier av en verklig cougar.

Tja, då kom Julmorgonen i år. När jag gick igenom mina e-postmeddelanden såg jag en från Mark Pantermoller, Fairfield, som skickade ett fotoskott från en spelkamera nära hans egendom, det var definitivt ett tydligt, skarpt foto av ett bergslejon.

jag har tidigare kritiserats för att ha sagt att bergslöv fanns i Maine, men jag tror att vi nu har beviset som är nödvändigt för att upprätthålla min tro.

i en artikel skriven av V. Paul Reynolds, i en Special till Piscataquis Observer, daterad 27 juli 2020, säger han:

” på ett sätt, den svårfångade och mystiska cougar har blivit något av en Maine folklore ikon, Maine motsvarande Bigfoot i nordvästra. Den som tillbringar tid utomhus och njuter av den rena förväntan på att se vilda djur, måste fascineras av den blotta tanken att det kan finnas ett riktigt bergslejon runt nästa hörn på en skogsväg eller där borta längs kanten av det slingrande döda vattnet.”

Maine cougar-frågan har blivit spännande eftersom det vetenskapliga samfundet och allmänheten verkar motsäga varandra. Statstjänstemännen fortsätter att hävda att cougaren inte finns i Maine.

återigen, enligt Reynolds,

” å andra sidan har anekdotiska cougar-observationsrapporter från lekmän varit på uppgången. Och detta verkar inte jibe med uttalanden från officialdom.”

enligt Piscataquis Observer-artikeln, ” förra månaden uppmanade Northwoods Sporting Journal läsarna att dela sina mountain-lion-observationsrapporter. The monthly outdoor magazine fick mer än 20 cougar-observation konton från läsarna, och publicerade några av dem. Vittnen varierade från loggers, trappers och jägare till hemmafruar och fall leaf peepers. Personliga intervjuer föreslog att vittnen verkade trovärdiga, rationella och uppriktiga. Alla utom en rapporterade att se en stor, långsvansad sandig eller tawny-färgad katt. Den gångna vintern i Lubec staden var abuzz med cougar iakttagelser rapporter. Reporter Karen Holmes berättade i Quoddy Tides mer än ett halvt dussin cougar observationer av Lubec area invånare!”

vid ett tillfälle, en pensionerad biolog med California Fish and Game department, som arbetade med bergslejon på västkusten och äger ett läger nära West Grand Lake, Maine, säger att han såg en black mountain lion inte långt från West Grand Lake. Han säger att det var 15 meters avstånd från honom när det sprang iväg. En observation påstående av en man som arbetade med djuren Out west, och mer än troligt, vet en när han ser en.

tyvärr har många spelkameror fångat den svårfångade katten i linsen, men kvaliteten på bilderna har varit så dålig att biologen poo-poo dem som antingen Canada lynx eller bobcats. Men i varje foto är berglejonens produktiva, långa, klubbliknande svans.

oavsett om du tror det eller inte, fortsätter bevis att montera, tillsammans med ögonvittnesskildringar från människor som verkar trovärdiga och uppriktiga, att mountain lion har gjort comeback i delstaten Maine.

Rolands triviafråga om veckan:

namnge de sex lag som New England Patriots har besegrat i sina Super Bowl-segrar.

svar kan hittas här.

ansvarsfull journalistik är hårt arbete!Det är också dyrt!

om du gillar att läsa stadslinjen och de goda nyheterna vi ger dig varje vecka, skulle du överväga en donation för att hjälpa oss att fortsätta det arbete vi gör?
stadslinjen är en 501(c) (3) ideell privat stiftelse, och alla donationer är avdragsgilla enligt Internal Revenue Service code.
för att hjälpa, besök vår online donation sida eller maila en check betalas till staden linje, PO Box 89, södra Kina, mig 04358. Ditt bidrag uppskattas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.