jak edytować wsad w programie Lightroom

Co To jest edycja wsadowa?

Edycja wsadowa jest bardzo skuteczną funkcją programu Lightroom CC, która pozwala na stosowanie zmian do wielu obrazów naraz.

na przykład przypomnij sobie, kiedy ostatnio sfotografowałeś wydarzenie towarzyskie, ślub lub wyjechałeś na wakacje i zabrałeś ze sobą aparat. Jestem pewien, że po powrocie do domu, uświadomienie sobie, ile zdjęć zrobiłeś, a teraz musisz edytować, uderzy cię dość mocno. Możesz zauważyć, że większość (lub wszystkie) Twoich zdjęć wydają się trochę niedoświetlone, kolory były nieco wyciszone lub obrazy nie były tak ostre, jak byś chciał. Możesz przejrzeć każdy obraz, edytując jeden po drugim, ale proces ten może potrwać kilka godzin (a nawet dni).

rozwiązanie? Wsadowa Edycja zdjęć w programie Lightroom. Nie tylko pozwoli Ci to zaoszczędzić znaczną ilość czasu, ale także uzyskasz bardziej „jednolity” wygląd w całej kolekcji zdjęć.

Krok Po Kroku: Proces edycji wsadowej w programie Lightroom CC

Importuj zdjęcia do programu Lightroom CC:

przed wsadową edycją zdjęć w programie Lightroom CC musisz zaimportować obrazy, które chcesz edytować. To powiedziawszy, jeśli już zaimportowałeś zdjęcia, możesz pominąć ten krok. Istnieją trzy podstawowe sposoby importowania zdjęć do programu Lightroom CC:

  1. znajdź i wybierz przycisk „Importuj” w lewym dolnym rogu modułu „Biblioteka”.
  2. z głównego menu wybierz plik > Importuj zdjęcia i wideo.
  3. przeciągnij i upuść folder lub pliki zawierające obrazy, które chcesz edytować wsadowo (z „Findera” na komputerze Mac lub „Eksploratora” na komputerze PC), do „widoku siatki”. Teraz przejdź do kroku 2.

w lewym górnym rogu okna importu znajdź i kliknij „Wybierz źródło”. Możesz też użyć panelu Źródło po lewej stronie okna importu, aby poruszać się po plikach, które chcesz zaimportować.

Określ dokładnie, w jaki sposób chcesz dodać zdjęcia do katalogu:

w górnej środkowej części okna importu musisz określić, w jaki sposób chcesz dodać zdjęcia do katalogu:

  1. Kopiuj jako DNG: ta trasa kopiuje zdjęcia do wybranego folderu i konwertuje wszystkie surowe pliki aparatu do formatu Digital Negative (DNG).
  2. Kopiuj: kopiuje pliki zdjęć do wybranego folderu, w tym wszystkie pliki sidecar.
  3. Przenieś: przenosi pliki zdjęć do wybranego folderu, w tym wszystkie pliki sidecar. Pliki są przenoszone z Aktualnej Lokalizacji za pomocą tej trasy.
  • Dodaj: Przechowuje pliki zdjęć w ich bieżącej lokalizacji.

Wybierz zdjęcia, które chcesz zaimportować z obszaru podglądu:

wybierz Wszystkie zdjęcia, które chcesz zaimportować z obszaru podglądu na środku okna importu. Będziesz mieć możliwość zaznaczenia w lewym górnym rogu miniatury, aby wskazać, które Zdjęcia importujesz.

określ miejsce docelowe zaimportowanych zdjęć:

jeśli importujesz zdjęcia, przenosząc je lub kopiując, musisz określić, gdzie je umieścić. Aby to zrobić, Znajdź przycisk ” do ” w prawym górnym rogu okna. Możesz też kliknąć lokalizację w panelu „miejsce docelowe” i określić inne opcje przedstawione poniżej.

określ inne opcje importu:

możesz określić inne opcje importowanych plików za pomocą paneli po prawej stronie okna. Opcje te obejmują tworzenie kopii zapasowych zdjęć podczas importowania, ignorowanie duplikatów i zmianę nazwy plików. Jedną z opcji o dużym znaczeniu podczas edycji wsadowej jest zastosowanie podczas importu. W Panelu Zastosuj podczas importu (znajdującym się po prawej stronie okna importu) wybierz ustawienie z menu rozwijaj Ustawienia. Tutaj otrzymasz szeroki zakres podstawowych edycji, które mogą być automatycznie stosowane do wszystkich zdjęć podczas importowania.

wybierz ustawienie wstępne, które chcesz zastosować do swojej partii zdjęć:

jeśli już zaimportowałeś swoje zdjęcia, nadal możesz zastosować ustawienia wstępne do wszystkich z nich. Najpierw przejdź do karty Biblioteka. Przejdź do wyboru zdjęcia, które następnie będzie wyświetlane na dużym ekranie. Następnie spójrz w prawym górnym rogu ekranu i znajdź Panel „szybki rozwój”. Kliknij rozwijane pole wyboru obok pozycji „zapisane ustawienie wstępne” i kliknij ustawienie, które chcesz wypróbować. Po kliknięciu presetu duży obraz zostanie zaktualizowany, aby odzwierciedlić właśnie zastosowaną edycję.

w tym kroku wybierzesz, które Zdjęcia otrzymają wybraną edycję ustawień:

gdy będziesz zadowolony z wybranego ustawienia, naciśnij COMMAND + a na komputerze Mac lub CTRL + a na komputerze PC. Ten krok wybierze wszystkie zaimportowane zdjęcia lub przytrzyma klawisz COMMAND na komputerze Mac lub klawisz CTRL na komputerze PC, podczas gdy klikniesz zaimportowane zdjęcia, które chcesz zastosować domyślną edycję.

stosowanie ustawień wstępnych do wybranych zdjęć:

Po wybraniu zdjęć, na których ma być zastosowane ustawienie wstępne, należy kliknąć przycisk „Synchronizuj”. Następnie pojawi się wyskakujące okno dialogowe, w którym można określić dowolne metadane, które mają być przechowywane razem ze zdjęciami. W tej chwili nie ma to znaczenia, ale jeśli Twoje metadane nie są aktualne, możesz wrócić do tego w przyszłości.

na koniec znajdź i kliknij niebieski przycisk „Synchronizuj”, aby rozpocząć aktualizację wsadową. Po wykonaniu tego kroku zobaczysz wybrane miniatury u dołu ekranu Zmień, ponieważ każda z nich otrzymuje wstępnie ustawioną edycję.

Zastosuj własne zmiany na wielu zdjęciach

jeśli szukasz większej kontroli i precyzji nad tym, jak edytujesz zdjęcia wsadowe w programie Lightroom, radzimy przejść do zakładki „rozwijaj”.

zacznij od wybrania zdjęcia z zaimportowanych obrazów,aby „przetestować” zmiany. Po dwukrotnym kliknięciu jednego z miniatur automatycznie wyświetli się duży obraz na ekranie.

następnie, po prawej stronie ekranu, otrzymasz szeroką gamę narzędzi do edycji zdjęć. Nie będziemy przeglądać wszystkich dostępnych narzędzi oferowanych tutaj, ponieważ wykracza to poza zakres tego artykułu. Zróbmy jednak pewne zmiany, które możemy zastosować do wcześniej zaimportowanych obrazów.

jak widać poniżej, użyłem narzędzi do edycji zdjęcia, aby było czarno-białe zamiast kolorowego. Poprawiłem również poziom kontrastu i nieco wyostrzyłem obraz.

teraz, aby zastosować zmiany, które zrobiłem na tym zdjęciu do wszystkich zdjęć, które zaimportowałem, musimy wybrać każde z nich, naciskając COMMAND + a na komputerze Mac lub CTRL + a na komputerze PC.

gdy to zrobisz, zlokalizuj i kliknij przycisk „automatyczna synchronizacja”. Następnie powinno zostać wyświetlone wyskakujące okno dialogowe zatytułowane „Synchronizuj ustawienia”.

Synchronizuj wszystkie edycje

aby było to proste, zignoruj wszystkie opcje i kliknij niebieski przycisk „Synchronizuj”. Następnie zobaczysz wybrane miniatury u dołu ekranu, które zmieniają się, gdy każdy obraz otrzymuje wstępnie ustawioną edycję.

aby zsynchronizować edycje selektywne

Alternatywnie możesz wybrać, które z wprowadzonych edycji powinny (lub nie powinny) być zastosowane do wszystkich zaimportowanych obrazów.

możesz zadawać sobie pytanie, dlaczego ta metoda byłaby kiedykolwiek konieczna podczas edycji wsadowej obrazów w Lightroom? Jest to jednak niezwykle potężna funkcja.

na przykład: Wyobraź sobie, że dokonałeś kilku zmian na zdjęciu, z których niektóre były specyficzne dla tego konkretnego zdjęcia. Być może rozjaśniłeś obszar zdjęcia, który wydawał się trochę zbyt ciemny. Jeśli wszystkie obrazy nie są zbyt ciemne w tym samym regionie, na pozostałych zdjęciach pojawi się jaśniejszy obszar, który będzie wyglądał dziwnie.

sposobem uniknięcia tego problemu jest odznaczenie opcji „korekty lokalne”, ponieważ zapobiegnie to edycjom dokonywanym przy użyciu filtrów stopniowych, szczotkowych lub promieniowych. Ponadto będziesz mieć możliwość wyłączenia lub włączenia dowolnej z innych opcji w zależności od tego, jakie typy edycji chcesz zastosować do wszystkich wcześniej zaimportowanych zdjęć.

Cofnij lub zresetuj edycję wsadową

niezależnie od tego, czy używałeś ustawień wstępnych, czy własnych niestandardowych edycji, możesz łatwo zresetować wszystkie zdjęcia z powrotem do stanu surowego, oryginalnego przed otrzymaniem zmian.

aby to zrobić, musisz najpierw kliknąć przycisk „Resetuj” w prawym dolnym rogu ekranu, ponieważ spowoduje to zresetowanie zmian dokonanych na obrazie, na którym testowałeś zmiany.

stamtąd ponownie kliknij przycisk „Synchronizuj”, a następnie kliknij niebieski przycisk „Synchronizuj” w wyskakującym oknie dialogowym. Gdy to zrobisz, będziesz mógł zobaczyć, jak miniatury stopniowo zmieniają się z powrotem do poprzedniego, nieedytowanego stanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.