Pap-test och bäckenundersökning

Pap-testet används endast för att screena för livmoderhalscancer. Det används inte för att screena för andra gynekologiska cancerformer, såsom äggstockar, vulvar, vaginal eller livmoder.

kvinnor bör börja ha Pap-test vid 21 års ålder och fortsätta att ha provet en gång vart tredje år fram till 65 års ålder. Kvinnor som är 30 år eller äldre kan dock ha ett humant papillomavirus (HPV) – test som utförs utöver Pap-testet och kan bara behöva ha testet vart femte år. Kvinnor som har följande riskfaktorer kan behöva göra Pap-test oftare:

  • HIV-infektion
  • exponering för dietylstilbestrol (DES), en konstgjord form av östrogen, före födseln
  • ett försvagat immunsystem orsakat av kemoterapi, organtransplantation eller kronisk kortikosteroidanvändning
  • en diagnos av livmoderhalscancer
  • ett tidigare onormalt Pap-test som visade precancerösa celler

onormala (positiva) testresultat kan indikera att de undersökta cellerna är:

  • atypisk, men inte nödvändigtvis cancerös
  • precancerös
  • cancer (dvs. skivepitelcancer eller adenokarcinomceller)

patienter som har onormala resultat bör genomgå ytterligare tester, inklusive en kolposkopi, så deras läkare kan ytterligare undersöka livmoderhalsen, vagina och vulva och få ytterligare prover för laboratorieanalys.

Pelvic exam

läkare utför bäckenprov för att undersöka en kvinnas bäcken och omgivande organ. Vanligtvis är en bäckenundersökning det första steget i att diagnostisera gynekologiska cancerformer, som inkluderar cancer i vulva, livmoder, livmoderhals, äggledare, äggstockar, urinblåsa och rektum. En gynekologisk onkolog kan utföra en bäckenundersökning för att bestämma exakt typ och stadium av cancer. Förutom cancer kan bäckenundersökningar upptäcka infektioner eller sexuellt överförbara infektioner (STI).

före undersökningen rekommenderas patienten att tömma blåsan för att undvika obehag. Hon uppmanas sedan att klä av sig och ta på sig en klänning. En läkare känner patientens organ genom att trycka ner på olika delar av magen och bäckenområdet.

när den externa undersökningen är klar placerar patienten fötterna i stigbyglarna och hennes läkare sätter in ett spekulum i slidan så att slidan och livmoderhalsen är synliga. När spekulumet har tagits bort placerar läkaren två fingrar inuti slidan och använder den andra handen för att trycka ner bäckenorganen för att notera förändringar i storlek eller form, vilket kan indikera ett problem. I vissa fall kan en rektal undersökning också utföras för att upptäcka möjliga tumörer eller andra avvikelser.

en bäckenundersökning tar vanligtvis cirka 10 minuter att utföra. Det kan kännas obekvämt men bör inte vara smärtsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.