Nackdelen med bran mashes

Bran mashes skyddar inte din hästs matsmältningshälsa. I själva verket ger risklid eller vetekli få, om några, hälsofördelar för hästar och medför vissa risker.

kli tros ha en laxerande effekt hos människor, men för att få samma effekt hos en häst måste du mata stora mängder av det-mer än han kunde äta. Vissa hästar producerar mjukare avföring dagen efter att ha ätit kli, men detta återspeglar förmodligen Brans tendens att irritera fodret i hästtarmen. Om det matas dagligen under en lång tid kan kli faktiskt bidra till bildandet av enteroliter.

men den större risken att mata för mycket kli till hästar ligger i vad det kan göra med kalcium-fosforförhållandet i kosten. De två vanligaste kroppsmineralerna, kalcium och fosfor arbetar tillsammans för att bygga ljudben och hjälpa muskelfunktionen. För att göra det måste de emellertid absorberas i lämpliga proportioner av kroppen, vilket innebär att när en häst intar fosfor måste han också inta en lika stor eller helst något större mängd kalcium.

om det inte finns tillräckligt med kalcium för att matcha fosforen i en klimatad hästs dagliga foder, kommer hans kropp att dra extra kalcium från benen för att balansera överskottet av fosfor i tarmen. Om en häst får för mycket fosfor under för lång tid, hans kropp kommer att ta så mycket kalcium från benen att det försvagar skelettet och leder till bensjukdomar som ”stort huvud.”Gräshöns som timothy och orchardgrass innehåller det exakta förhållandet mellan kalcium och fosfor som hästar behöver; vetekli och riskli innehåller cirka 10 gånger för mycket fosfor, per pund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.