kan jag ge min Baby Hummus säkert?

att introducera nya livsmedel till ditt barn är en av de mest spännande milstolparna i tidigt föräldraskap. Det är så bedårande när de gör ett roligt ansikte när de försöker något nytt.

det ger dig tillfredsställelse att veta att din lilla äter en hälsosam kost. Men det är också en process som kräver tålamod och forskning.

att introducera vissa livsmedel för tidigt kan leda till en allergisk reaktion eller magont. Om det inte är mjukt, renat eller ges endast i små mängder kan det också vara en kvävningsrisk.

vad sägs om något enkelt som en grönsaksmos? Rotgrönsaker som potatis och morötter är praktiskt taget stapelmat för spädbarn — men hur är det med mosade kikärter? Du kanske undrar, ” Kan jag ge min baby hummus?”

Vad Är Hummus?

Hummus är en mos av kokta kikärter, vanligtvis med andra ingredienser som vitlök, tahini och citronsaft. Hummus är ett hälsosamt mellanmål, och det är också ganska gott. Vuxna äter i allmänhet det som ett dopp för grönsaker eller som spridning på kex eller bröd.

du kan köpa det eller göra det hemma (vi har ett recept för dig att prova längre ner i artikeln).

Hummus har alltid varit en populär sidrätter i Mellanöstern. Det spårar tillbaka till antiken, även om det är osäkert var det har sitt ursprung. Receptet varierar beroende på vilket land du besöker.

Kikärtmos har många fördelaktiga egenskaper. Den är rik på järn, protein, vitamin B6 och E, liksom kalium. De tillsatta ingredienserna som vitlök och olivolja packar också en stans när det gäller hälsosam näring (1).

När kan en Baby äta Hummus?

Generellt bör du inte introducera fast mat till ditt barn före 6 månaders ålder (2). Fram till dess får de all näring de behöver från formel eller bröstmjölk.

du kan börja introducera intetsägande hummus runt 6 till 8 månader. Bland hummus är kikärter och olivolja, blandad utan tillsatt salt, tahini eller andra kryddiga ingredienser. Ditt barns matsmältningssystem utvecklas fortfarande, så vissa ingredienser kan snabbt störa det.

Tips för att introducera Hummus

börja gradvis. Ge ditt barn en liten del av hummus tillsammans med några av deras favoritmat. Vänta tre dagar innan du introducerar en ny mat. Sedan, om ditt barn har en biverkning, vet du att den skyldige är hummusen.

börja gradvis. Ge ditt barn en liten del av hummus tillsammans med några av deras favoritmat. Vänta tre dagar innan du introducerar en ny mat. Sedan, om ditt barn har en biverkning, vet du att den skyldige är hummusen.

även om hummus är en superfood, kan butiksköpta, massproducerade hummus innehålla ingredienser som inte är lämpliga för små barn, inklusive konserveringsmedel och emulgeringsmedel.

om du gör din egen, när barnet når 12 månaders ålder eller så, kan du börja liva upp ditt recept lite. Tillsätt några milda kryddor, citronsaft och vitlök.

i praktiken diskuterar jag att införa proteiner i kosten vid de 6 och 9 månader gamla brunnsbesöken. Om ett spädbarn började spannmål vid 4 månader gammalt och har tolererat vissa frukter och grönsaker, ger jag klartecken för att starta kött och baljväxter. Detta inkluderar kikärter. För familjer som följer en vegetarisk kost är kikärter ofta ett av de första proteinerna som erbjuds. En liten mängd kryddor är bra att lägga till, vilket gör dem mer smakliga, men jag föreslår att man begränsar mängden salt.

Per de uppdaterade aap-rekommendationerna för allergiframkallande livsmedel diskuterar jag också att införa muttersmör mellan 6 och 9 månader gamla. Tahini ingår i denna kategori. Efter år av annat har tidig introduktion av sådana livsmedel visat sig vara skyddande mot utveckling av allergiska reaktioner (3).

som sagt bör dessa livsmedel fortfarande introduceras en i taget under 3 till 5 dagar så att den kränkande maten kan identifieras om en allergisk reaktion uppstår.

Headshot av Dr. Leah Alexander, MD, FAAP

Redaktörens anmärkning:

Dr. Leah Alexander, MD, FAAP

ingredienser att se upp för

matallergier är en vanlig oro när du introducerar nya livsmedel till ditt barn. Under lång tid rekommenderades det att undvika allergiframkallande ingredienser som potentiellt kan orsaka en reaktion.

vissa experter föreslår nu att försening av införandet av allergiframkallande livsmedel kan öka risken för matallergier. De rekommenderar att du erbjuder några av dessa ingredienser så tidigt som 6 månader. Rådfråga fortfarande din barnläkare för vägledning som är specifik för ditt barn (4).

här är några vanliga hummusingredienser att se upp för:

Tahini

Tahini är sannolikt den mest relaterade ingrediensen som finns i hummus. Tahini är en pasta bestående av rostade sesamfrön och olja, blandad i en slät pasta.

sesamfrön är mycket som jordnötter — de kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner. Det är en av de mest allergiframkallande livsmedel som finns.

det har upptäckts att många barn har en sesamallergi före 2 års ålder. Men 20 procent av dem som initialt är allergiska utvecklar tolerans vid cirka 3 år (5).

tecken på sesamallergi hos barn varierar vanligtvis från kliande mun eller nässelfeber till anafylaxi, en livshotande reaktion. Om en reaktion inträffar är det i allmänhet direkt efter att ha konsumerat ingrediensen. Det kan inte finnas någon allergisk reaktion under den första smaken, och dessa symtom utvecklas istället under efterföljande exponeringar. Av denna anledning bör endast en ny mat introduceras åt gången och i några dagar i följd.

om du har några problem är det bäst att lämna tahini ur hummus till 12 månaders ålder.

som en försiktighetsåtgärd när du startar någon ny mat är det bra att ha en flaska Benadryl i hemmet vid en allergisk reaktion. Om en inträffar, ring din barnläkare. Jag granskar ofta vikten lämplig dos av Benadryl under brunnbesök som en ytterligare försiktighetsåtgärd.
Headshot av Dr. Leah Alexander, MD, FAAP

Redaktörens anmärkning:

Dr. Leah Alexander, MD, FAAP

vitlök

vitlök är en primär ingrediens i hummus och lägger till en betydande mängd hälsofördelar för mosen. Du bör ändå vara lite försiktig.

rå vitlök har en kraftfull smak, och de flesta hummusrecept kräver färskt. På grund av detta finns det risk för allergisk reaktion. Det kan också orsaka gas, vilket kan göra din lilla obekväm.

medan vitlök inte är en ingrediens att styra helt bort från, är det bäst att fortsätta med försiktighet. Lägg det gradvis till din hummus och observera ditt barns reaktion på det.

Salt

Detta är inte ett stort problem om du gör hummus från början. Du kan hålla den ute eller lägga till en liten nypa. Om du väljer butiksköpt, se upp för saltinnehållet.

för mycket tillsatt salt kan blanda sig med ditt barns utvecklande njurar. Spädbarn under 1 år bör inte konsumera mer än .03-uns (1 gram) salt per dag (6).

kikärter

Ja, huvudingrediensen i hummus är också en du bör se upp för. Kikärter är utmärkta, så länge konsumtionen är måttlig. De tenderar att orsaka gas, vilket kan göra din lilla obekväm eller noga.

om ditt barn är benäget för gas-och magerelaterade problem, håll kanske på hummusen tills 8 månader eller mer.

Babyvänligt Hummusrecept

här är ingredienserna du behöver:

  • en 14-ounce burk förkokta kikärter (inget tillsatt salt).
  • två matskedar tahini (lämna detta om det är fråga).
  • två till tre matskedar citronsaft.
  • två krossade och skalade vitlöksklyftor.
  • två till tre matskedar olivolja.

här är vad du gör:

  • Töm kikärterna: Töm vattnet och lägg dem i en matberedare tillsammans med de andra ingredienserna.
  • blandning: blanda ingredienserna på långsam hastighet i några minuter tills de är jämna.
  • kontrollera konsistens: ta en sked och inspektera strukturen. Om det är för tjockt eller kornigt, tillsätt mer olivolja eller lite vatten.
  • servera: när det är trevligt och krämigt är du redo att servera.

Observera

lämna de tillsatta ingredienserna i början, förutom olivolja. Se hur ditt barn reagerar och Lägg till resten gradvis.

redo att servera

att se till att ditt barn äter en hälsosam kost är viktigt. Men det som är bra för vuxna är inte alltid lämpligt för spädbarn.

så, kan jag ge min baby hummus? Jo, det kan du. Efter sexmånadersmärket bör det vara bra att erbjuda din baby intetsägande hummus utan tillsatta ingredienser.

när din lilla blir mer bekväm med olika livsmedel, Lägg till fler smaker. Vårt recept ovan är ett bra ställe att börja. Om du har problem, kontakta alltid din barnläkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.