kan diabetiker ta probiotika?

det finns inga bevis som tyder på att diabetiker inte ska ta probiotika.

Diabetes är en autoimmun sjukdom som äventyrar kroppens produktion av insulin. Typ en diabetes (insulinberoende diabetes) förekommer vanligtvis hos yngre individer och utgör mindre än 15% av alla fall av diabetes. Diabetes av typ två (insulinresistent diabetes) är mycket vanligare och tenderar att påverka människor över 30 år.

om du, eller en av dina kunder, är diabetiker och du är någonsin i någon tvekan om huruvida någon naturlig kosttillskott är lämplig, måste vi alltid råda samråd med deras medicinska team. Hälsan hos dem med diabetes varierar, och tillståndet följer ofta andra, allvarligare hälsoproblem.

hittills har det dock inte funnits någon indikation på att personer med diabetes bör undvika att ta probiotika. Forskning om probiotika och deras effekter på patienter med diabetes är fortfarande relativt gles, och i synnerhet finns det mycket lite forskning om användning av probiotika hos dem med typ 1 (insulinberoende) diabetes, men hittills har inga resultat visat att probiotika inte bör tas av dem med antingen typ 1 eller typ 2 diabetes.

diabetiker behöver vara medvetna om alla naturligt förekommande eller tillsatta sockerarter som kan finnas i vissa probiotiska tillskott, till exempel i vissa probiotika som också innehåller prebiotika (känd som synbiotika). Läs mer om synbiotika genom att läsa: Vad är synbiotika? på probiotika Learning Lab. Prebiotika som fruktooligosackarider (FOS) har inte betydande värmevärde och är icke-smältbara, så påverkar inte blodsockernivån och behöver därför inte övervägas av diabetiker. Men i kosttillskott som innehåller större mängder prebiotika tillsätts fruktos ibland för att säkerställa en jämn fördelning av bakterier och prebiotiska fibrer och för att hjälpa tillskottet att lösa upp när det tillsätts till vätskor. Fruktos är ett socker, därför diabetiker kan behöva faktor detta i deras dagliga intag av kolhydrater, särskilt om du tar flera kosttillskott varje dag.

du kan läsa mer om diabetes och probiotika här:

två nya studier tillbaka probiotika för diabetes

kan synbiotika förbättra symtomen på graviditetsdiabetes?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.