kan bakterier gömma sig i ditt skägg?

oavsett om du väljer att sporta ett skägg eftersom det är snyggt eller för att ”No Shave November” bara alltid verkar bli en året runt sak, vet du förmodligen redan att det kan vara hårt arbete att hålla koll på ditt skägg. Bortsett från att sköta det perfekta utseendet, innebär det att hålla ett skägg rent. Så, när det gäller ditt skägg, hur rent är rent?

först och främst är ditt skägg verkligen nära både näsan och munnen — två fläckar där sjukdomsframkallande bakterier ofta kommer in i människokroppen. Och du kanske också kommer ihåg förra årets skägghygien panik — sparkade efter media overhyped resultat från en liten forskningsstudie som visar att en mans skägg innehåller mer bakterier än hans hunds päls.

det räcker att fråga dig själv: är mitt skägg fullt av bakterier?

även om det inte är osant, finns det några saker som behöver förklaras innan du når dessa clippers.

ja, ditt skägg har bakterier — men inte alla bakterier är dåliga

de flesta av oss tänker förmodligen bara på bakterier när de orsakar sjukdom eller sjukdom, men bakterier är inte alltid dåliga. I själva verket finns massor av bakterier, ofarligt, på och inuti din kropp. Dessutom är att många av dessa bakterier spelar viktiga roller i din övergripande hälsa — hjälper dig att smälta mat eller till och med avvärja de dåliga bakterier som orsakar sjukdom.

med tanke på att bakterier kommer i de goda, de dåliga och de neutrala sorterna, finns det ingen anledning att automatiskt anta att det är dåligt att ha fler bakterier i ditt skägg än din hund har i sin päls.

Plus, det finns många andra viktiga nyanser i studien som förresten skickade människor i panik om skägg. Först visade studien ingen signifikant skillnad i mängden dåliga, sjukdomsframkallande bakterier, specifikt i skägget mot hundpälsanalysen. För det andra visade studien också att männens mun innehöll fler bakterier än Hundarnas munnar — så det är inte bara skägg som är mer bakterie tunga hos människor än hos hundar. Slutligen undersökte studien inte ens skägghygien — det bestämde huruvida det är hygieniskt för människor och hundar att dela samma MR-skannrar (som är otroligt dyra diagnostiska maskiner).

så vad säger en studie som undersöker skägghygien — med avsikt — berätta för oss?

när man jämför män med skägg till män utan, skägg verkar vara i klartext

en 2014 studie undersöker skägg i hälso-och sjukvården fann att sjukhusarbetare med ansiktshår inte hyser mer sjukdomsframkallande bakterier än de utan ansiktshår. Och medan män med skägg verkar kasta bakterier lättare än män utan, någon sjukvårdspersonal, regarldess av ansiktshår status eller kön, skjul betydande mängder bakterier när röra hans eller hennes ansikten.

även om du kanske inte är sjukvårdspersonal, tyder resultaten av denna studie på att ditt skägg i allmänhet har lika många bakterier som huden hos dina rakade vänner.

ett snabbt ord om skägg under COVID-19-pandemin

just nu rekommenderas att alla bär en tygmask medan de är offentliga för att förhindra spridning av smittsamma andningsdroppar. Medan din tygmask ska passa snyggt behövs inte en tät tätning. Det betyder att du inte behöver raka ditt skägg för att effektivt bära en tygmask.

men medan vi är på ämnet, försök att märka om att ha ett skägg får dig att röra dig mer än vanligt. Om så är fallet, bekämpa lusten! Annars kan det vara dags att överväga att raka av det.

Skägghygien är fortfarande viktigt

så ditt skägg har bakterier — och det är okej. Men du måste fortfarande rengöra det regelbundet.

Tänk på ett skägg som en förlängning av håret i hårbotten. Det betyder att du bör tvätta det så ofta som du tvättar håret, se till att få ett bra skum, skrubba noggrant och skölja helt.

när det gäller vilken produkt som ska användas är tvål tvål — men att använda schampo eller någon annan snygg skäggprodukt kan hjälpa till att hålla huden från att torka ut.

se bara till att du tenderar att det minst ett par gånger i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.