Intraoperativ strålbehandling (IORT)

intraoperativ strålterapi (IORT) är ett förfarande som är utformat för att leverera en enda dos av strålning under operationen. IORT riktar sig till det område som är mest utsatt för canceråterfall samtidigt som man skyddar friska vävnader och organ runt operationsområdet. Strålningsonkologen är närvarande i operationssalen och levererar dosen medan du sover.

proceduren kallas intraoperativ eftersom strålning levereras under operationen, direkt i hålrummet där tumören just har tagits bort. De flesta berättigade patienter behöver inte genomgå någon ytterligare strålbehandling vid ett senare tillfälle. Northwestern Medicine använder ett team * av specialister som anpassar behandlingen för varje patient, varje gång.

fördelar med IORT

  • sparar tid: hela terapeutiska dosen av bröststrålning ges omedelbart vid tidpunkten för lumpektomi (avlägsnande av tumören) medan du fortfarande är under anestesi. Detta gör att du kan slutföra behandlingen tidigare och återgå till det normala livet snabbare.
  • bekvämlighet för dig: Traditionellt skulle bröstcancerpatienter behöva genomgå strålbehandling i fem dagar i veckan i upp till tre till sex veckor efter att de har läkt från operationen. För de flesta patienter som genomgår IORT finns det vanligtvis inga returresor för strålning.
  • riktad strålterapi: strålning ges direkt till vävnaden i den operativa sängen där risken för återfall är högst.
  • Teaminriktning: strålningsonkologen är i operationssalen med kirurgen.
  • minskade biverkningar: IORT har visat sig minska biverkningar som röda utslag och hudirritationer jämfört med traditionell strålbehandling.

kandidater för IORT

bröstcancerpatienter som normalt skulle genomgå en lumpektomi följt av strålning är idealiska kandidater för IORT. Kandidater är vanligtvis i de tidiga stadierna av bröstcancer, är över 60 år och har små tumörer.

kirurgi

under operationen avlägsnas tumören med en lumpektomi. Efter lumpektomi kommer din kirurg att göra ytterligare tester på tumören. Beroende på dessa resultat kan din kirurg och strålningsonkolog behöva diskutera med dig behovet av ytterligare strålbehandling.

intraoperativ strålning levereras i en enda behandling. En speciell applikator används för att rikta in sig på det område som är mest utsatt. När kirurgen har slutfört lumpektomi bestämmer strålnings onkologen och kirurgen vilken storlek applikator som är bäst. Applikatorn placeras sedan i området för lumpektomi. Tiden det tar att leverera strålningen varierar från person till person. När strålningen är klar tas applikatorn bort och snittet stängs.

IORT-proceduren

  • Steg 1: kirurgen tar bort tumören och lämnar ett hålrum där tumören var belägen.
  • steg 2: strålningsonkologen placerar applikatorn i hålrummet.
  • steg 3: strålning ges till den omgivande vävnaden i 20-50 minuter.
  • steg 4: applikatorn tas bort och kirurgen stänger snittet.

efter operation

din kirurg kommer att ge dig instruktioner om hur du tar hand om din lumpectomy-plats medan du är hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.