hur man Groom din häst som ett proffs

som hästägare är du inte bara bekymrad över rätt näring och kvalitetsvård för din häst, men du vill också att han ska se och känna sig bäst hela tiden. Oavsett om du förbereder dig för en hästshow eller om du helt enkelt gillar att din häst ser ut som en mästare hemma, är det en viktig del av hästvården att sköta din häst. Från långa flödande manar och silkeslena svansar till snygga glänsande rockar, här är några insider tips du kan använda när du brudgummen din häst som hjälper till att få honom att se sitt bästa hela tiden.

Kroppsvård

först vill du börja med att använda en kvalitets curry kam för att brudgumma din häst. Currykammar är utformade för att ta bort smuts och lossa dött hår plus de är bra för att massera din hästs hud och stimulera frisättningen av naturliga oljor som finns i hans kappa. Det finns flera olika typer av curry kammar, inklusive gummi, plast och metall curry kammar, men Gummi curry kammar är de bästa att använda på din häst. Metallcurrykammar är populära, men de kan vara hårda, särskilt på icke-köttiga områden på din häst plus att de lätt kan skada och bryta hästens hår. För att använda en currykam korrekt, vill du göra små cirkulära rörelser som börjar vid hästens nacke och sedan gradvis arbeta dig ner över hans kropp och ben. Försök att hålla jämnt, konsekvent tryck på hans kappa när du rör dig över hans kropp, massera och arbeta för att lossa den kakade leran, smuts, och löst hår. Med jämna mellanrum måste du ta en paus och knacka på currykammen mot en hård yta för att ta bort smuts och hår som har ackumulerats i kammen. Om du upptäcker att din häst är känslig för att bli rörd eller preparerad kan du växelvis prova att använda en curryhandske som lätt passar över hela handen och är särskilt bra för känsliga hästar.

därefter vill du noggrant borsta din hästs kappa genom att använda flera olika typer av kroppsborstar avsedda för grooming hästar. Du vill börja med en hård borste och börja borsta hästens hals först och sedan gradvis borsta hans kropp och slutligen avsluta med benen. När du borstar din häst, försök att använda flickande rörelser med borsten som hjälper till att ta bort det lossna håret och smuts som du tog upp med currykammen. Följ sedan med en medium borste för att ytterligare ta bort det lösa dammet och håret och slutligen avsluta borstningen med en mjuk borste. Mjuka borstar är perfekta för känsliga områden som hästens ansikte plus de är bra för att fånga fina partiklar av damm och hjälper också till att släta håret så att det ligger platt. Du kommer alltid att vilja borsta din häst i riktning mot hårväxten och kom ihåg att ju mer armbågsfett du använder när du borstar, desto mer naturlig glans får du ut i hästens kappa. Om det ligger inom din budget är ett grooming vakuum också ett bra verktyg att använda för att ta bort djup smuts och lösa hår också.

slutligen, använd antingen babyservetter eller mjuka, lätt fuktade handdukar eller svampar för att försiktigt ta bort smuts från hästens ögon och näsborrar och använd sedan en annan handduk eller svamp för att ta bort kvarvarande smuts från kappan. För speciella tillfällen eller om du planerar att visa din häst, gillar många yrkesverksamma att använda aktuella grooming produkter för den extra sista handen. Det finns ett brett sortiment av produkter som du kan använda, inklusive coat Polish att stöta bort damm och lägga glans till din hästs päls, fläckborttagningsmedel för att ta bort gödsel eller urin fläckar, färgförbättringsprodukter och solskyddsprodukter avsedda för hästar som har ljus färgad hud i ansiktet och nosar.

när du är klar med att sköta din häst, vill du rengöra penslarna och kammarna genom att blötlägga dem i tvål och vatten, skölj dem sedan noggrant och låt dem torka innan du lägger bort dem.

tvätt svans

Tvättsvans

Manes and Tails

att hålla hästens man och svans ren och fuktad är en viktig del av att sköta din häst, speciellt om du vill att hans svans ska vara lång och tjock och hans man ska se strålande och frisk ut. Om din hästs man och svans är smutsiga eller hans hud är kliande och torr, kommer han förmodligen att börja gnugga och skrapa vilket kommer att orsaka skador och brott på håret.

för att ta hand om din hästs man och svans kan du börja med djuprengöring med varmt vatten och schampo, försiktigt arbeta schampot noggrant i hans man och svans. Vissa schampon måste spädas med vatten först, medan andra kan appliceras direkt (följ anvisningarna på etiketten). Efter schamponering och noggrant skölja ut alla schampo från hans man och svans, kan du sedan använda en fuktgivande balsam. Även om det inte finns några fastställda regler för hur ofta du ska bada din häst, försök att inte överdriva det eftersom övertvätt honom kunde beröva sin man och svans av sina naturliga oljor.

låt hästens man och svans naturligt torka, använd sedan en bred tandkam för att släta håret. Du kan använda en liten mängd hårdetangler först, vilket tar bort eventuella knutar och trassel och hjälper också till att förhindra att nya bildas. Applicera bara en liten mängd av produkten i handflatan, gnugga händerna ihop och kör sedan försiktigt dina händer och fingrar genom hästens man och svans för att jämnt fördela detangler genom håret. Du vill använda grooming verktyg som är gjorda speciellt för hästens maner och svansar; håll dig borta från att använda mänskliga hårborstar som lätt kan orsaka hårbrott, splittrade ändar och håravfall. När du brudgummar din hästs svans vill du hålla svanshåren i ena handen och kamma ut den med den andra handen. Som en del av din dagliga rutin vill du också använda en dandyborste på kajen i din hästs svans – detta kommer att ta bort lös dander och smuts som kan göra din häst kliande och gnugga svansen.

för det sista ”professionella” utseendet, använd svanssax för att trimma botten av hästens svans rakt över, vilket ger det ett tjockt, boxigt utseende. När du trimmer, klipp bara de längsta håren över botten av svansen så att den får ett snyggt och städat utseende och förhindrar också att den drar på marken.

du kanske också vill fläta hästens man och svans hemma – detta hjälper inte bara till att förhindra brott och skador, utan att fläta hästens man hjälper också till att ”träna” den att ligga jämn och platt i en riktning. Om du visar din häst kan du använda en flätande sprayprodukt som underlättar flätningen och hjälper också till att göra dina flätor snygga och täta. Om du föredrar att inte fläta hästens svans är ett alternativ att löst knyta knutar i hästens svans, vilket också hjälper till att hålla den från marken om den är lång. Helt enkelt avsnitt av flera delar av svansen och knyta lösa figur-åtta knop i de långa delarna av håret.

ett annat populärt alternativ för att skydda hästens svanshår från att skadas är att använda en svanspåse. Om du bestämmer dig för att använda en svanspåse, följ instruktionerna noggrant och placera den långt under svansbenet och ta bort den dagligen för att kontrollera tillståndet på din hästs svans. Om du vänder din häst ut i en paddock eller arena under dagen, vill du ta bort svanspåsen först, eftersom den kan fastna eller fastna på en staketstolpe och orsaka skada på svansen.

efter några sessioner med rutinmässigt underhåll och konditionering av hästens man och svans kommer du att upptäcka att de nu är mycket lättare att ta hand om och är mindre benägna att bli knutna och trassliga. Kom också ihåg att friskt hår kommer inifrån och ut, så du måste se till att du ger din häst bra hö av hög kvalitet. Du kan också ge din häst ett bra biotin tillskott som hov Renu, vilket är bra för både hovhälsa och hälsosam hårväxt.

nosparti, ansikte och öron

många hästägare gillar att städa upp hästens käklinje, nosparti och öron genom att trimma och klippa lurviga eller herrelösa hår. För att klippa runt hästens ansikte och öron kan du försöka använda trådlösa klippare med #10 blad för att ge honom det rena, polerade utseendet. Du kan börja med att trimma runt hans käklinje, med lätt tryck när du går. Därefter, om du vill trimma hästens öron, vik lätt hästens öron bakifrån så att kanterna framför pressas ihop. Du kan sedan trimma och städa upp håren som sticker ut och försiktigt göra långsamma, nedåt passerar när du går. Om du bestämmer dig för att trimma din hästs whiskers (vissa föredrar att hålla hästens whiskers långa), kan du försiktigt trimma dem med dina clippers och också applicera mycket lite tryck. Kom ihåg att din häst kanske inte är bekväm med elektriska Klippare runt ansiktet, så du vill långsamt introducera honom till processen och låta honom gradvis vänja sig vid klipparnas ljud och vibrationer.

hovar och ben

Håll hästens hovar rena genom att plocka ut dem dagligen med en hovplockning, även om du inte planerar att rida den dagen. Genom att ta hand om fötterna varje dag kan du omedelbart identifiera eventuella problem som måste åtgärdas, inklusive att ta bort stenar eller skräp från hovarna eller hitta en lös eller saknad sko. Om du visar din häst och det ligger inom reglerna för din riddisciplin kan du applicera en hovpolish produkt för den extra speciella touchen – du kan använda antingen en mörk polish för mörka hovar eller en klar polish för ljusa hovar. För att ansöka, vill du göra en rak linje precis längs koronarbandet med polermedel. Sedan kan du applicera jämna, släta linjer ner till tån. Du vill ge polishen lite tid att torka innan du tar din häst ur grooming-området, så att smuts och damm inte fastnar på våtpolisen.

för att städa upp utseendet på din hästs ben kan du använda dina clippers för att trimma alla lösa hår runt benen och fetlocks. Att hålla håret klippt kort på hästens ben hjälper inte bara till att hålla benen torra och rena, men det hjälper också din häst om han är benägen att repor. För en extra touch, om din häst har vita strumpor, kan du använda blått schampo för att få fram den vita färgen och sedan applicera babypulver för att förbättra vitheten.

Grooming din häst dagligen håller inte bara hans hud och päls frisk, men det ger dig också en chans att upptäcka allt utöver det vanliga, såsom skärsår, repor eller svullnad. Lyckligtvis har de flesta hästar den extra uppmärksamheten av att bli preparerade och de ser fram emot rutinen med regelbunden borstning och bortskämd vård. Och, genom att spendera denna extra tid tillsammans när du brudgummen din häst, du kommer också att lära känna varandra bättre som kommer att bidra till att bygga och stärka banden mellan er två. Här är en checklista över några av de objekt som du kan använda när du brudgummen din häst. Har du speciella grooming tips som du kan dela?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.