Hur gynnar växt-framåt (växtbaserad) ätning din hälsa?

far håller broccoli high-five dotter

oavsett om du funderar på att äta mindre kött eller ge upp det helt, fördelarna är tydliga: mindre risk för sjukdom och förbättrad hälsa och välbefinnande. Specifikt minskar mindre kött risken för:

 • hjärtsjukdom
 • Stroke
 • fetma
 • högt blodtryck
 • högt kolesterol
 • typ 2-diabetes
 • många cancerformer

kött laddas ofta med kolesterol och mättat fett, som har huvudroller i dålig hjärthälsa. Och bearbetat kött som deli kött, bacon och korv har ofta för mycket natrium också. Å andra sidan kan magert kött, skinnfritt fjäderfä och fisk vara bra proteinkällor.

att räkna ut hur man hanterar dessa fördelar och nackdelar tar lite läxor.

låt oss först definiera termerna:

 • en vegansk kost är helt växtbaserad. Det utesluter kött, fisk, mejeri och ägg – i princip allt som kommer från ett djur.
 • vegetarianer äter också en växtbaserad diet, men deras meny kan innehålla mejeri och ägg.
 • en flexitarian är en vegetarian som ibland hänger sig åt kött eller fisk men mestadels pinnar till växtmat.
 • Plant-forward är en typ av matlagning och ätande som betonar växtbaserade livsmedel men inte är strikt begränsad till dem. Kött kan ingå, men det är oftast inte det viktigaste inslaget i måltiden.

magert, medelvärde och grönt protein

oavsett vilken diet du väljer, kom bara ihåg att ta bort kött behöver inte betyda att ta bort protein. Det finns gott om mat som kan fylla räkningen, som tofu, quinoa, svamp, linser, kikärter och de flesta bönor och baljväxter. Och visste du att det finns många bra vegetabiliska proteinkällor? Det stämmer, kronärtskockor, sparris, broccoli, bröstspiror, collards, majs, potatis, paprika, spenat, sötpotatis och rovgrönsaker ger alla en bra mängd protein. Faktum är att varje växt vi äter har lite protein i den. Så du kan få tillräckligt med protein utan kött.

inte alla växtbaserade dieter är hälsosamma

se bara till att du inte ersätter kött med en massa mycket bearbetade köttersättningar eller ”vegansk skräpmat.”Du vet, den franska stekdieten! Nyckeln är att lägga till högkvalitativa, näringsrika växtbaserade livsmedel. Faktum är att en ny studie visade att äta främst högkvalitativa växtfoder (som grönsaker, frukt, fullkorn och nötter) var förknippad med en lägre risk för dödsfall från hjärt-kärlsjukdomar än att äta främst vegetabiliska livsmedel av lägre kvalitet (som fruktjuicer, raffinerade korn, potatis och godis). Forskarna drog slutsatsen att även om du har ätit en dålig kost för halva ditt liv, kan du lägga till mer hälsosamma växtmat som vuxen för att minska risken.

att göra omkopplaren

att gå framåt är lättare än någonsin idag. Börja med att söka efter några lockande vegetariska recept som är lätta att förbereda. Välj ingredienser och smaker du vet att din familj kommer att njuta av. Experimentera med en köttfri måltid en gång i veckan och lägg sedan till fler dagar när du vänjer dig. Oddsen är bra att du kommer att vänja sig! Din hjärthälsa och din midja kan också vänja sig vid det. Bon aptit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.