hur batch redigera i Lightroom

Vad är Batch redigering?

Batch redigering är mycket effektiv funktion i Lightroom CC, vilket gör att du kan tillämpa ändringar på flera bilder samtidigt.

tänk till exempel tillbaka till förra gången du fotograferade ett socialt evenemang, bröllop eller åkte på semester och tog din kamera med dig. Jag är säker på att när du återvände hem, förverkligandet av hur många bilder du tog, och nu måste Redigera, kommer att slå dig ganska hårt. Du kanske märker att de flesta (eller alla) av dina foton verkar lite underexponerade, färgerna var lite dämpade eller att bilderna inte var så skarpa som du skulle vilja att de skulle vara. Du kan gå igenom varje bild, redigera en efter en, men den processen kan ta flera timmar (eller till och med dagar) att slutföra.

lösningen? Batch redigera bilderna i Lightroom istället. Inte bara kommer det att spara en avsevärd tid, men du kommer också att uppnå en mer ’enhetlig’ utseende hela samlingen av fotografier.

Steg För Steg: Batchredigeringsprocess för Lightroom CC

importera dina foton till Lightroom CC:

innan du batchredigerar foton i Lightroom CC måste du importera de bilder du vill redigera. Som sagt, om du redan har importerat fotografierna kan du hoppa över det här steget. Det finns tre primära sätt att importera foton till Lightroom CC:

  1. leta reda på och välj knappen ’Importera’ i det nedre vänstra hörnet av modulen ’Bibliotek’.
  2. från huvudmenyn väljer du Arkiv > Importera foton och Video.
  3. dra och släpp mappen eller filerna som innehåller de bilder du ska batchredigera (från ’Finder’ på en Mac eller ’Explorer’ på en PC) till ’Grid View’. Fortsätt nu till steg 2.

i det övre vänstra hörnet av importfönstret, leta upp och klicka på ’Välj en källa’. Du kan också använda källpanelen till vänster i importfönstret för att navigera genom de filer du vill importera.

ange exakt hur du vill lägga till bilderna i katalogen:

i det övre mitten av importfönstret måste du ange hur du vill lägga till fotona i katalogen:

  1. Kopiera som DNG: den här rutten kopierar foton till den mapp du väljer och konverterar alla raw-kamerafiler till DNG-formatet (Digital Negative).
  2. kopiera: kopierar fotofilerna till den mapp du väljer, inklusive eventuella sidvagnsfiler.
  3. flytta: flyttar fotofilerna till den mapp du väljer, inklusive eventuella sidvagnsfiler. Filerna flyttas från sin nuvarande plats med den här rutten.
  • Lägg till: Håller fotofilerna på sin nuvarande plats.

Välj de fotografier du vill importera från förhandsgranskningsområdet:

Välj alla foton som du vill importera från förhandsgranskningsområdet i mitten av importfönstret. Du har möjlighet att markera i det övre vänstra hörnet av miniatyrbilden för att ange vilka foton du importerar.

ange destinationen för dina importerade foton:

om du importerar foton genom att flytta eller kopiera dem måste du ange var de ska placeras. För att göra det, Leta reda på ’till’-knappen från det övre högra hörnet av fönstret. Eller klicka på en plats i panelen Destination och ange andra alternativ som anges nedan.

ange andra importalternativ:

du har möjlighet att ange andra alternativ för de importerade filerna med hjälp av panelerna till höger om fönstret. Dessa alternativ inkluderar att säkerhetskopiera foton under import, ignorera dubbletter och byta namn på dina filer. Det enda alternativet av stor betydelse när batch redigering, gäller under Import. Gå vidare och välj en inställning från menyn utveckla Inställningar i panelen tillämpa under Import (på höger sida av importfönstret). Här får du ett brett utbud av grundläggande redigeringar som automatiskt kan tillämpas på alla dina foton när de importeras.

välj den förinställning du vill använda för din fotobatch:

om du redan har importerat dina foton kan du fortfarande använda förinställningar för dem alla. För det första, gå till fliken Bibliotek. Gå vidare för att välja ett foto, som sedan kommer att visas stort på skärmen. Titta sedan längst upp till höger på skärmen och leta reda på panelen ’snabb utveckling’. Klicka i rullgardinsmenyn bredvid ’Sparad förinställning’ och klicka på den förinställning du vill prova. Så snart du klickar på en förinställning uppdateras den stora bilden för att återspegla den redigering du just tillämpade.

för det här steget väljer du vilka foton som ska få förinställningens redigering du har valt:

när du är nöjd med förinställningen du har valt trycker du på Kommando + A på en Mac eller CTRL + A på en PC. Det här steget markerar alla foton du importerade eller håller ned kommandotangenten på en Mac eller CTRL-tangenten på en dator medan du klickar på de importerade bilderna som du vill använda den förinställda redigeringen.

tillämpa förinställningen på de valda fotona:

nu när du har valt de foton du vill använda förinställningen på måste du klicka på ’Synkronisera’ – knappen. Därefter ser du en popup-dialogruta där du kan ange vilken metadata som ska lagras tillsammans med dina foton. Det är inte relevant just nu, men om dina metadata inte är uppdaterade kanske du vill återgå till detta i framtiden.

slutligen, leta upp och klicka på den blå ’Synkronisera’ – knappen för att starta batchuppdateringen. När du har gjort det här steget ser du de valda miniatyrerna längst ner på skärmen ändras, eftersom var och en får den förinställda redigeringen.

Använd dina egna redigeringar på flera fotografier

om du letar efter mer kontroll och precision över hur du batchredigerar foton i Lightroom rekommenderar vi att du byter till fliken ’utveckla’.

börja med att välja ett foto från de bilder du har importerat för att ”testa” dina ändringar. Genom att dubbelklicka på en av miniatyrbilderna visas den automatiskt stor över skärmen.

sedan, på höger sida av skärmen, får du ett brett utbud av verktyg för att redigera dina bilder. Vi kommer inte att gå igenom alla tillgängliga verktyg som erbjuds här, eftersom det går utöver omfattningen av denna artikel. Låt oss dock gå vidare och göra några ändringar som vi kan tillämpa på bilderna vi importerade tidigare.

som du kan se nedan har jag använt verktygen för att redigera ett foto för att vara svartvitt istället för färg. Jag har också ökat kontrastnivåerna och skärpt bilden lite.

för att kunna tillämpa de ändringar jag har gjort i det här fotot på alla foton jag importerade måste vi välja var och en av dem genom att trycka på Kommando + A på en Mac eller CTRL + A på en PC.

när du har gjort det, leta upp och klicka på knappen ’Auto Sync’. En popup-dialogruta med titeln ’synkronisera inställningar’ ska sedan visas.

synkronisera alla redigeringar

för att hålla det enkelt, ignorera alla alternativ här för nu och klicka bara på den blå ’Synkronisera’ – knappen. Sedan ser du de valda miniatyrerna längst ner på skärmen ändras när varje bild får den förinställda redigeringen.

för att synkronisera selektiva redigeringar

Alternativt kan du välja att specifikt välja vilka av de redigeringar du gjort ska (eller inte ska) tillämpas på alla dina importerade bilder.

du kanske frågar dig själv, varför skulle den här metoden någonsin vara nödvändig när du batchredigerar bilder i Lightroom? Detta är dock faktiskt en otroligt kraftfull funktion.

till exempel: Föreställ dig att du har gjort flera ändringar på ett fotografi, varav några var specifika för just det fotot. Kanske, du lyste upp en region på fotot som verkade vara lite för mörkt. Om inte alla bilder är för mörka i exakt samma region kommer du att få en ljusare region i alla andra foton, vilket kommer att se konstigt ut.

sättet att undvika det problemet är genom att avmarkera alternativet ’lokala justeringar’, eftersom detta förhindrar ändringar gjorda med graderade Filter, en borste eller radiella filter. Dessutom har du möjlighet att stänga av eller på något av de andra alternativen beroende på vilka typer av redigeringar du vill ska tillämpas på alla foton du importerade tidigare.

ångra eller återställ din batchredigering

oavsett om du använde förinställningar eller dina egna anpassade ändringar kan du enkelt återställa alla foton till deras råa, ursprungliga tillstånd innan du får dina ändringar.

för att göra det måste du först klicka på ’Återställ’ – knappen längst ner till höger på skärmen, eftersom detta återställer ändringarna som gjorts i bilden du testade ändringarna på.

därifrån klickar du på ’Synkronisera’-knappen igen och klickar sedan på den blå ’Synkronisera’ – knappen i popup-dialogrutan. När du har gjort det kommer du att kunna se miniatyrerna gradvis ändras tillbaka till deras tidigare, oredigerade tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.