Herodes högtid

i detta arbete använde Donatello, en av de största Renässansskulptörerna, rilievo stiacciato (platt relief) teknik som han själv uppfann. Carving till ett djup på mindre än en centimeter, han framkallade ett antal skickligt skulpterade plan, i vissa fall knappt föreslå dem. Med hjälp av perspektivprinciperna från Leon Battista Alberti i sin avhandling De Pictura (1435) komponerade han en scen inspirerad av klassisk arkitektur och baserad på ett noggrant system av försvinnande linjer för att ge illusionen av djup.

mot denna noggrant detaljerade bakgrund spelar berättelsen ut i två scener. De illustrerar två avsnitt i Johannes Döparens liv, helgonet som döpte Jesus Kristus. Johannes Döparen fängslades efter att ha fördömt kung Herodes Antipas incestuösa äktenskap till sin svägerska Herodias. Till vänster ser vi Salome, dotter till Herodias, dansa för gästerna på en bankett. Imponerad erbjuder kungen henne vad hon önskar i belöning. På sin mammas råd ber hon om helgonens Huvud. Det tragiska slutet är avbildat till höger: Johannes döparens huvud presenteras för kungen i närvaro av Salome, som vänder sig bort från den tragedi hon själv har orsakat!

vi vet inte vilken funktion detta religiösa arbete tjänade. Det beställdes förmodligen av Cosimo De ’ Medici (1389-1464), den mäktigaste mannen i Republiken Florens och en stor konstälskare. Det listades bland hans sonson Lorenzo Magnificent tillgångar 1492.

folkets uttryck gör det möjligt för tittarna att förstå vad som händer och känna känslorna. Herodias ryggar tillbaka och betonar scenens skräck.

Donatello kunde skapa nästan omärkliga graderingar i bakgrundslättnaden: så många detaljer undviker ögat vid första anblicken.

Inv. Pl 1912

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.