flugfiske efter Kokanee lax i Colorado

Colorado är hem för en unik laxart som kallas Kokanee. FÖR flugfiskare erbjuder dessa fiskar utmärkta och unika fallfiskemöjligheter. Dessa inlands lax är nära släktingar till Stilla sockeye lax. De har en liknande reproduktionsprocess som inkluderar att migrera uppströms i rörligt vatten för att leka. Denna migration ger Colorado flugfiskare en chans att fånga dessa hårda kämpar fisk i många av sina hem floder.

Vad är Kokanee lax?

efter att ha tillbringat tre till fem år bor i djupa, kalla Colorado reservoarer, Kokanee lax flytta ut ur sjöarna. I ett försök att leka i matarströmmar ungefär som deras havsboende släktingar. När de börjar sin resa till inlopp och upp bifloder av dessa större reservoarer, de förändras dramatiskt i utseende. Deras ljusa silverfärg ger plats för en djupröd eller crimson i hela kroppen, medan deras huvuden förblir mörkgröna. Hanarna utvecklar en stor krok vid spetsen av underkäken. Deras tänder blir större och mer utsatta. Denna omvandling i hanfisken gör deras käke och mun mer lämplig för att bekämpa inkräktare som kan äventyra Kokanees reproduktionsprocess. Denna process sker vanligtvis mellan slutet av augusti och till oktober i Colorado. Framgångsrikt flugfiske efter Kokanee innebär sportfiskare måste noggrant tid lek Kör som kan variera kraftigt från en reservoar till nästa.

Var hittar Kokanee

några av de mest populära Kokanee Flugfiske destinationer i Colorado inkluderar Gunnison River, East River, South Platte och Blue River. Från och med mitten av hösten simmar Kokanee uppströms från Blue Mesa, Elevenmile, Antero och Green Mountain reservoarer till floderna och bifloderna där de först lagrades eller kläcktes för att börja sin lekprocess. För att konsekvent fånga Kokanee måste du först hitta dem. Lyckligtvis rinner floder vanligtvis lågt och klart under sin leksäsong, vilket gör stora grupper av Kokanee lätt att upptäcka. Deras ljusröda kroppar ger dem vanligtvis långt ifrån. Ju senare på hösten, desto längre uppströms från behållaren hittar du dem. De tenderar att bekämpa de bästa och äta flugor mer aggressivt i den tidigare delen av deras migration.

hur man fångar dem

forskare berättar för oss att Kokanee lax, som deras saltvatten släktingar, vanligtvis inte äter medan de gyter. Det betyder att det enda riktiga sättet för flugfiskare att haka dem är att dra nytta av deras territoriella natur och agitera dem med sina flugor för att få en bit. Det finns några sätt att göra detta, men en av de bästa är att sätta upp en djup nymf rigg med stora, färgglada flugor som ägg, stenflugor, och San Juan maskar. Det är viktigt att använda tillräckligt med vikt för att få dessa flugor hela vägen ner. Fiske efter Kokanee i mitten eller övre delen av vattenspelaren kommer sannolikt inte att fungera eftersom fisken kommer att koncentreras djupt och fokusera på sina bon och ägg. Streamers kan också få bra resultat för flugfiskare under Kokanee-säsongen. Ljusa färgade streamers verkar fungera bra när svängde nära Lek lax boet. Ibland ingen hämta är nödvändig och en död drev streamer kan vara mycket effektiv.

för sin storlek, Kokanee är ofta gånger starkare än öring, och kommer att bryta lätt tippet lätt. De visar också stora, skarpa tänder. Den genomsnittliga Kokanee löper från sexton till arton inches lång och två till tre pounds men större exemplar är vanliga. Återigen är dessa tuffa, stark fisk som kör hårt och hoppa ofta och sportfiskare bör använda minst en fem vikt. Men en sex kan vara mer lämplig och att öka tippet till 3x-serien är en bra ide. Också vara medveten om att dessa fiskar migrerar upp några av Colorado finaste öring strömmar. Ibland blandas mycket stor öring ofta med Kokanee. Eller strax nedströms dem festa på ägg som den kvinnliga lax deponerar och detta ger sportfiskare ett skott på flugfiske efter några trophy öring medan jagar lax.

etik

Tänk på att även om dessa inlands lax är i färd med att Lek, det anses inte oetiskt att rikta dem vid denna tidpunkt. Laxen kommer att dö efter lek och eftersom de reproducerar i stort, koncentrerat antal, fångar några få ingenting för att påverka den totala befolkningen. I Colorado, på vissa strömmar är det lagligt att hålla kokanees som kan vara bra på rökaren, medan andra leklöpningar måste släppas omedelbart. Kontrollera reglerna vid varje flod för att vara säker.

om du aldrig har upplevt Kokanee fiske i Colorado, nu är det dags. Med sommaren långt borta och vintern närmar sig snabbt, en dag för att fånga dessa unika, förhistoriska ser fisk är ett bra sätt att avsluta sommaren Flugfiske säsongen. Som alltid, se till att sluta med Vail Valley sportfiskare i Edwards att fylla på alla rätt flugor, tackla, och redskap för Kokanee fiske i Colorado.

Andy ”Otter” Smith, Guide och innehållsförfattare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.