Doodle Diet & Nutrition

hem” utbildning ” Doodle Diet & Nutrition

kost och näring är mycket viktiga för din Doodle hälsa och välbefinnande, men att välja en lämplig diet som kommer att säkerställa din Doodle är frisk och glad kan ibland vara ett minfält. Styrkan i din hunds immunsystem, resistens mot sjukdom och livskvalitet beror helt på typen och kvaliteten på maten den äter. Det finns hundratals kommersiella varumärken att välja mellan, och även möjligheten att’ göra det själv ’ genom att mata en mer naturlig kost som BARF.

så hur går du om att välja den ’bästa dieten’ för din Doodle?

bästa Diet för Doodles

det är viktigt att betona att det inte finns någon bästa mat för Doodles eller någon hund, eftersom varje hund är en individ, och vad som fungerar bra för en kanske inte fungerar alls för en annan. En sak att tänka på är dock att hundar är köttätare och därför har de ett krav på kött. Så oavsett vilken diet du väljer för din hund, bör kvalitetskött vara högst upp på ingredienslistan.

det är också viktigt för en hund att få en mängd olika livsmedel, snarare än bara en typ av mat för hela sitt liv. Med kommersiella dieter kan utfodring av olika livsmedel hjälpa till att fylla näringsbrister som ett visst livsmedel eller varumärke kan vara bristfälligt i, samt göra det mindre troligt att din hund kommer att utveckla matallergier. En hund kan inte få de optimala näringsämnena den behöver ur en påse och typ av mat om den matas hela tiden. Det är bättre att välja minst två eller tre olika märken med olika proteinkällor och kornfyllmedel och rotera mellan dem, var som helst från en daglig basis till några månader. Den enda försiktigheten om att mata mycket variation är att inte mata alla exotiska proteiner som finns tillgängliga (t.ex. anka, kanin, vilt ), eftersom du kan behöva göra en elimineringsdiet med en mat som din hund aldrig har haft tidigare för att testa för matallergier.

förutom kibble föreslår jag att du lägger till några färska livsmedel i kosten, inklusive ägg, kött (rå eller kokt), konserverad fisk (sardiner, makrill, i olja, aldrig i saltlake), mejeri (bio yoghurt, keso) och friska rester (ångade grönsaker, kött och fiskskrot). Detta kommer dramatiskt att förbättra kvaliteten på vilken diet du matar.

om du tenderar att mata samma mat kontinuerligt i en månad eller mer, var noga med att byta gradvis för att undvika matsmältningsbesvär, jag.e, Lägg till några av de nya kibble till den gamla före övergången, men hundar som är vana vid att få olika livsmedel hela tiden har sällan några problem med det.

det finns många problem med vissa kommersiella sällskapsdjur som en hög andel av deras ingredienser är inte köttbaserade och använda korn och avfall från den mänskliga livsmedelskedjan för att bulk ut sin mat. Hälsoproblem som allergier, fetma, matintolerans, artrit, kroniska öroninfektioner, cystit, njursten, vissa hjärtsjukdomar, pankreatit, höftdysplasi, hundbröstcancer, uppblåsthet och diabetes har alla näringskomponenter — det vill säga näringsfaktorer misstänks eller är kända för att spela en roll för att framkalla eller upprätthålla dessa sjukdomar. Därför är det mycket viktigt att när vi väljer en kommersiell mat som vi matar en som är av hög kvalitet och passar våra hundar.

varje kommersiell mat på marknaden innehåller olika ingredienser, och var och en har potential att orsaka symtom på allergi eller intolerans hos vissa hundar. Varje mat innehåller ett annat förhållande mellan protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler och du måste lära dig genom försök och fel vilket förhållande som fungerar bäst för din hund. Så det är inte förvånande att människor känner sig förvirrade eller övertalas av smart marknadsföring att de matar sitt husdjur av god kvalitet när sanningen är att de inte är det.

vad du ska leta efter när du väljer ett kommersiellt märke av mat

kött/ fisk etc bör listas som den första ingrediensen. Köttet är lätt smältbart och bör vara huvudproteinkällan. Leta också efter ett namngivet kött, dvs kycklingmjöl, i motsats till ”köttmjöl” eftersom det kan innehålla absolut vad som helst. Köttinnehållet ska alltid vara högt.

köp torkade livsmedel i mindre påsar och variera proteinkällorna regelbundet. Dvs. kyckling en månad, lamm en annan. Att köpa en stor 20kg väska som är öppen i några månader innan den är förbrukad kommer att ”gå av” och inte vara lika näringsmässigt livskraftig. Att hålla mat i täta förvaringsbehållare förbättrar också livslängden. Matallergier är också mer benägna att utvecklas om hunden matas samma mat hela tiden.
naturligt konserverad mat. Dvs. konserverad med Vitamin E (blandade tokoferoler), Vit C (askorbinsyra) istället för kemikalier.
låga korn-var noga med att läsa etiketten och kontrollera alla kornkällor. Livsmedelsmärkning kan lura och bara för att de märker kött först betyder det inte att det är huvudingrediensen. Korn tenderar att delas för att dölja det övergripande innehållet, så för t.ex. vete, majs, präriemåltid etc när allt läggs samman betyder att korn är huvudingrediensen.

vad man ska undvika

konstgjorda konserveringsmedel – (BHA, BHT eller etoxikin) – ett annat tecken på mat av låg kvalitet. Dessa är vanligtvis märkta som tillåtna EG-tillsatser, EG-tillåtna färgämnen och antioxidanter. Etoxikin är förbjudet att användas i livsmedel utom för användning av mycket små mängder som färgkonserveringsmedel för kryddor. Hitta en mat med naturliga konserveringsmedel som E-Vitamin istället.

köttbiprodukter, derivat eller smälta (måltid är OK) – dessa beskrivningar översätter i princip till horn, hovar, näbbar, fjädrar för att nämna några. Det råder viss oenighet om hela kött är att föredra framför måltid. Måltid betyder att den har uttorkats, så om en måltid listas som den första ingrediensen är det större sannolikhet att maten innehåller mer kött än korn. När hela kött som kyckling, lamm, kalkon etc listas som den första ingrediensen kan det faktiskt vara mycket mindre kött på grund av fuktens vikt i köttet. Både hela kött och måltider anses vara acceptabla så länge de identifieras och inte generiska (t.ex. inte ”köttmjöl” eller ”kött-och benmjöl”).

korn-undvik mat som har korn som huvudingrediens. Bättre att välja ett märke som har en mindre andel korn där det är möjligt eftersom dessa tenderar att vara höga i kolhydrater som är svåra för en hund att smälta och tenderar att öka vikten hos våra hundar. De finns i många kommersiella märken och är mer benägna att orsaka matsmältningsintoleranser. Dessa inkluderar vete, majs, majs, ris etc och om den viktigaste ingrediensen, bör undvikas. Vete och havre innehåller också Gluten.

Salt och socker-socker kan skada bukspottkörteln och dränera vitaminer och mineraler från kroppen. Jäst trivs också på socker. Överdriven salthalt leder till njur-och hjärtproblem.

hög i kolhydrater (tenderar att vara från korn) – mat bör vara hög i protein i form av kvalitetsköttingredienser, inte hög i kolhydrater från korn. I motsats till många myter och populära övertygelser är det ingen skada att mata en högkvalitativ proteindiet till hundar av alla åldrar, inklusive valpar och seniorer. Studier har visat att protein inte orsakar gemensamma problem hos valpar eller leder till njursjukdom hos äldre hundar. Faktum är att protein är extremt fördelaktigt: det stöder immunsystemet och centrala nervsystemet, bidrar till sårläkning, hjälper till att bygga mager muskel och krävs för hud-och pälshälsa. Det finns absolut ingen anledning att begränsa mängden protein du matar din hund. Du måste dock se till att det är mycket smältbart protein från kött/ ägg i motsats till korn. Leta efter livsmedel som är höga i proteiner från köttkällor, snarare än de typiska högkolhydratdieterna som är vanligare tillgängliga. Hundar har svårt att smälta komplexa kolhydrater som används i hundmat mestadels som en billig kalorikälla (korn används också för att leverera protein av låg kvalitet i vissa livsmedel) och för att binda torrfoder ihop till kibble. Studier tyder på att mycket smältbart protein, lågkolhydratmat med måttliga mängder fett också hjälper hundar att gå ner i vikt bättre än de traditionella högkolhydrat -, lågfett-(och ofta lågprotein) viktminskningsdieterna.

var bara försiktig så att du inte väljer ett högt protein + högt kolhydrat baserat på korn eftersom det är de som kan fungera som raketbränsle. Välj alltid en kibble som har högt kött/fiskinnehåll. Om du är osäker, minska bara mängden kibble du matar och ersätt med några färska, proteinrika livsmedel, som kött, ägg, yoghurt, keso och konserverad fet fisk. På så sätt vet du att det är mycket smältbart protein av god kvalitet från kött och inte korn. Essentiella fettsyror saknas ofta i torkade livsmedel så det är bra att lägga till fiskoljor dagligen i kosten för att säkerställa att de får gott om Omega 3 och 6.

livsmedel för att undvika eller begränsa

medan de flesta livsmedel som är säkra för människor också är säkra för hundar, finns det några anmärkningsvärda undantag. Här är några livsmedel du inte bör mata din hund:

  • lök-kan orsaka en form av anemi. Reaktionen är dosberoende och kommer att byggas upp över tiden.
  • druvor och russin – orsaka njursvikt hos några hundar av okända skäl.
  • macadamianötter – giftigt för hundar, även i mycket små mängder.
  • rå lax, öring och relaterad anadrom fisk från Stillahavsområdet (Kalifornien till Alaska) – kan bära en parasit som orsakar Laxförgiftning hos hundar. Matlagning kommer att förstöra parasiten. Observera att konserverad lax är kokt och därför säker.
  • choklad och koffein – innehåller teobromin som är giftigt för hundar.
  • Xylitol – ett naturligt sötningsmedel, är giftigt för hundar. Det finns i vissa vattentillsatser, såsom C. E. T. AquaDent och Petrodex Breath Spray för husdjur. Det finns också i många mänskliga produkter, inklusive sockerfritt tuggummi, myntverk och barns vitaminer.
  • alkohol

valpar

Doodles är stora valpar (om inte miniatyr) och bör därför matas med en begränsad diet för att bromsa deras tillväxt. Overfeeding uppmuntrar dem att växa för snabbt, vilket resulterar i de flesta ben-och ledproblem som är vanliga hos stora raser, inklusive dysplasi, osteokondros, etc. Begränsa mängden du matar för att hålla din valp mager och långsamt växande och hålla dig till en låg kolhydratdiet.

ge aldrig extra kalcium av något slag när du matar en kommersiell diet. Att mata en vuxen mat till en valp kan orsaka överdrivet kalciumintag, eftersom den vuxna maten kan ha mer kalcium för samma mängd kalorier än en valpmat skulle, samtidigt som de inte ger de andra näringsämnen som krävs av valparna. Valpar behöver mer vitaminer för att säkerställa optimal hälsa och det är därför valpmat har högre vitamininnehåll än vuxenmat.

du bör alltid mata valpar livsmedel som är godkända antingen för valpar eller för alla stadier i livet. Om du matar en mat som endast är godkänd för vuxna hundar, kommer det att finnas otillräckliga mängder protein och felaktiga nivåer av kalcium och andra näringsämnen. Stora Rasvalpformler kanske inte är svaret, eftersom de ofta ersätter protein med kolhydrater. Högproteindieter föredras, eftersom valpar behöver protein för att trivas och studier har visat att högprotein inte leder till utvecklingsproblem, men fetma dieter, kolhydrater och övermatning kan bidra till för många kalorier, vilket leder till snabb tillväxt.

”bekväm komplett” hundmat är inte det enda sättet att mata din älskade klotter, fler och fler människor tar nu kontroll över vad de matar och gör det själva.

naturlig utfodring eller BARF

många Klotterägare har ändrat hållning och börjat mata sina hundar mer ”naturligt”. Genom att mata en mer naturlig kost, du är ansvarig för allt som din hund äter och därför vet exakt vad du ger näringsmässigt klokt för din hund. Ägare har bevittnat stora fördelar genom att mata på detta sätt för att inkludera renare tänder, ljusare ögon, tjockare och glansigare rockar, mer magert muskel och mindre kroppsfett och bättre energinivåer-hyperhundar blir ofta lugnare, medan lata slöa hundar kan bli mer energiska. De har också ännu viktigare funnit att klotter på denna diet nu älskar sin mat. Hundar och katter har ätit en färsk rå diet i tusentals år tills nyligen, så varför tror vi att kommersiellt bearbetade livsmedel är bättre? Sanningen är att de inte är det, och jag skulle verkligen inte vilja ta upp mitt barn enbart på ”bekvämlighetsmat” och förvänta mig att de ska vara friska! det är samma sak för våra hundar.

BARF-biologiskt lämplig rå mat. Råa köttiga ben som huvuddelen av kosten (kycklingkropp, vingar, ribbenben, märgben etc, köttfärs), slaktbiprodukter (njurar, lever, tripe), ägg och mejeri, fisk och grönsaker. Många hundar som matas med en rå diet har mycket förbättrad matsmältning, färre luktfria fasta avföring, färre allergier och totalt sett färre hälsoproblem. Detta beror på att du matar din klotter som naturen tänkt och vad de automatiskt skulle mata sig om de var i naturen.

det är lätt att göra, men du måste göra din forskning först för att säkerställa att du tillhandahåller nödvändiga näringsämnen för att din hund ska trivas.

det finns tre grundläggande regler för att mata en hemlagad diet: variation, balans över tid och kalcium.

alla hemlagade dieter måste innehålla en mängd olika livsmedel, inklusive olika typer av kött och råa köttiga Ben, olika delar (särskilt organ) och olika livsmedel, såsom ägg och mejeri. Som en allmän regel bör du aldrig mata en typ av mat eller kött som mer än hälften av kosten, och helst mindre. Variety garanterar optimal näring.

när du matar en mängd olika livsmedel behöver varje måltid inte vara ”komplett och balanserad.”Du bör se till att alla din hunds näringsbehov tillgodoses under en period av en vecka eller två, bara olika livsmedel vid olika måltider och på olika dagar; du behöver inte kombinera alla olika livsmedel till en enda måltid. Det är också bra att mata bara kyckling, till exempel, i ett par veckor, och sedan byta till en annan köttkälla under de kommande två veckorna. Detta fungerar bra om du köper i bulk för att hålla kostnaderna nere.

en rå diet som innehåller cirka 50% av råa köttiga ben kommer att ge rätt mängd protein och kalcium (dessa kan vara i form av malet kött med benet). Som en allmän tumregel äter vuxna hundar cirka 2 till 3% av sin kroppsvikt i färsk mat dagligen, men kom ihåg att varje hund är en individ och mängden de äter kan variera avsevärt.

Sammanfattningsvis är kost viktigt för dina Doodles hälsa och att ta sig tid att hitta den mest lämpliga maten sparar pengar och hjärtesorg på lång sikt.

kostnad, tid och bekvämlighet är viktiga faktorer att tänka på, men låt oss se till när vi matar våra klotter, att vi verkligen ger dem näringskvaliteten som hjälper var och en att nå sin egen hälsosamma, individuella potential. Kom ihåg ’du är vad du äter’ och det är detsamma för våra älskade klotter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.