sådan batchredigeres i Lightroom

Hvad er Batchredigering?

Batchredigering er yderst effektiv funktion i Lightroom CC, som giver dig mulighed for at anvende redigeringer på flere billeder på en gang.

tænk for eksempel tilbage til sidste gang du fotograferede en social begivenhed, bryllup eller gik væk på ferie og tog dit kamera med dig. Jeg er sikker på, at når du kom hjem, vil realiseringen af, hvor mange billeder du tog, og nu skal redigere, ramme dig ret hårdt. Du bemærker måske, at de fleste (eller alle) af dine fotos ser lidt undereksponerede ud, farverne var lidt dæmpede, eller billederne var ikke så sprøde, som du gerne vil have dem til at være. Du kan gennemgå hvert billede og redigere en efter en, men denne proces kan tage flere timer (eller endda dage) at gennemføre.

løsningen? Batch rediger billederne i Lightroom i stedet. Ikke alene vil det spare dig en betydelig mængde tid, men du vil også opnå en mere ‘ensartet’ look i hele samlingen af fotografier.

Trin For Trin: Batchredigeringsproces for Lightroom CC

Importer dine fotos til Lightroom CC:

før du batchredigerer fotos i Lightroom CC, skal du importere de billeder, du ønsker at redigere. Når det er sagt, hvis du allerede har importeret fotografierne, kan du springe dette trin over. Der er tre primære måder at importere fotos til Lightroom CC:

  1. Find og vælg knappen ‘Importer’ i nederste venstre hjørne af modulet’ Bibliotek’.
  2. Vælg filer > Importer fotos og Video i hovedmenuen.
  3. træk og slip mappen eller filerne, der indeholder de billeder, du skal batch redigere (fra ‘Finder’ på en Mac eller ‘Stifinder’ på en PC), til ‘Gittervisning’. Fortsæt nu til trin 2.

i øverste venstre hjørne af importvinduet skal du finde og klikke på ‘Vælg en kilde’. Eller du kan bruge kildepanelet i venstre side af importvinduet til at navigere gennem de filer, du vil importere.

Angiv nøjagtigt, hvordan du vil tilføje fotos til kataloget:

placeret øverst i midten af importvinduet, skal du angive, hvordan du vil tilføje billederne til kataloget:

  1. kopier som DNG: denne rute kopierer fotos til den mappe, du vælger, og konverterer alle rå kamerafiler til Digital negativ (DNG) format.
  2. kopi: kopierer fotofilerne til den mappe, du vælger, herunder eventuelle sidebilfiler.
  3. Flyt: flytter fotofilerne til den mappe, du vælger, inklusive eventuelle sidebilfiler. Filerne flyttes fra deres aktuelle placering med denne rute.
  • Tilføj: Holder fotofilerne i deres aktuelle placering.

Vælg de fotografier, du vil importere fra eksempelområdet:

Vælg alle de fotos, du vil importere, fra eksempelområdet i midten af importvinduet. Du har mulighed for at markere i øverste venstre hjørne af miniaturebilledet for at angive, hvilke fotos du importerer.

angiv destinationen for dine importerede fotos:

hvis du importerer fotos ved at flytte eller kopiere dem over, skal du angive, hvor de skal placeres. For at gøre det skal du finde knappen ’til’ fra øverste højre hjørne af vinduet. Eller klik på en placering i panelet’ Destination’, og angiv andre muligheder som beskrevet nedenfor.

Angiv andre importindstillinger:

du har mulighed for at angive andre indstillinger for de importerede filer ved hjælp af panelerne i højre side af vinduet. Disse muligheder inkluderer sikkerhedskopiering af fotos under import, ignorering af duplikater og omdøbning af dine filer. Den ene mulighed af stor betydning, når batch redigering, gælder under Import. I panelet Anvend under Import (placeret i højre side af importvinduet) skal du gå videre og vælge en indstilling i menuen Udvikl indstillinger. Her får du en bred vifte af grundlæggende redigeringer, der automatisk kan anvendes på alle dine fotos, når de importeres.

Vælg den forudindstilling, du vil anvende på dit fotobatch:

hvis du allerede har importeret dine fotos, kan du stadig anvende forudindstillinger på dem alle. Gå først til fanen Bibliotek. Fortsæt med at vælge et foto, som derefter vises stort på din skærm. Se derefter øverst til højre på skærmen og find panelet ‘hurtig udvikling’. Klik på rullemenuen ved siden af’ gemt forudindstilling’, og klik på den forudindstilling, du vil prøve. Så snart du klikker på en forudindstilling, opdateres det store billede for at afspejle den redigering, du lige har anvendt.

i dette trin vælger du, hvilke fotos der vil modtage den forudindstillede redigering, du har valgt:

når du er tilfreds med den forudindstilling, du har valgt, skal du trykke på Kommando + A på en Mac eller CTRL + A på en PC. Dette trin vælger alle de fotos, du har importeret, eller holder kommandotasten nede på en Mac eller CTRL-tasten på en PC, mens du klikker på de importerede fotos, du vil anvende den forudindstillede redigering.

anvendelse af forudindstillingen på de valgte fotos:

nu hvor du har valgt de fotos, du vil have forudindstillingen anvendt på, skal du klikke på knappen ‘Synkroniser’. Dernæst vil du se en pop op-dialogboks, hvor du kan angive en hvilken som helst af de metadata, der skal gemmes sammen med dine fotos. Det er ikke relevant lige nu, men hvis dine metadata ikke er opdaterede, vil du måske vende tilbage til dette i fremtiden.

endelig skal du finde og klikke på den blå ‘Synkroniser’ – knap for at starte batchopdateringen. Når du har udført dette trin, vil du se de valgte miniaturebilleder nederst på skærmen ændre sig, da hver modtager den forudindstillede redigering.

Anvend dine egne redigeringer på flere fotografier

hvis du leder efter mere kontrol og præcision over, hvordan du batch redigerer fotos i Lightroom, anbefaler vi at skifte til fanen ‘udvikle’.

Start med at vælge et foto fra de billeder, du har importeret, for at “teste” dine redigeringer. Ved at dobbeltklikke på et af miniaturebillederne vises det automatisk stort på tværs af din skærm.

på højre side af skærmen får du en bred vifte af værktøjer til redigering af dine billeder. Vi vil ikke gennemgå alle de tilgængelige værktøjer, der tilbydes her, da det går ud over denne artikels anvendelsesområde. Lad os dog gå videre og foretage nogle redigeringer, som vi kan anvende på de billeder, vi importerede tidligere.

som du kan se nedenfor, har jeg brugt værktøjerne til at redigere et foto til at være sort / hvid i stedet for farve. Jeg har også øget kontrastniveauerne og skærpet billedet lidt.

for at anvende de redigeringer, jeg har foretaget på dette foto, på alle de fotos, jeg importerede, skal vi vælge hver enkelt af dem ved at trykke på COMMAND + A på en Mac eller CTRL + A på en PC.

når du har gjort det, skal du finde og klikke på knappen ‘Auto Sync’. En pop op-dialogboks med titlen ‘Synkroniser indstillinger’ skal derefter vises.

Synkroniser alle redigeringer

for at holde det enkelt skal du ignorere alle indstillingerne her for nu og bare klikke på den blå ‘Synkroniser’ – knap. Derefter vil du se de valgte miniaturebilleder nederst på skærmen ændres, da hvert billede modtager den forudindstillede redigering.

for at synkronisere selektive redigeringer

Alternativt kan du vælge specifikt, hvilken af de redigeringer, du har foretaget, skal (eller ikke skal) anvendes på alle dine importerede billeder.

du kan spørge dig selv, hvorfor ville denne metode nogensinde være nødvendig, når du batch redigere billeder i Lightroom? Dette er dog faktisk en utrolig kraftfuld funktion.

for eksempel: Forestil dig, at du har foretaget flere redigeringer af et fotografi, hvoraf nogle var specifikke for det pågældende foto. Måske lyste du op et område på billedet, der syntes at være lidt for mørkt. Medmindre alle billederne er for mørke i nøjagtigt den samme region, vil du ende med en lysere region på alle de andre fotos, hvilket vil se underligt ud.

måden at undgå dette problem på er ved at fjerne markeringen af indstillingen ‘lokale justeringer’, da dette forhindrer redigeringer foretaget ved hjælp af graduerede filtre, en børste eller radiale filtre. Derudover har du mulighed for at slå en af de andre indstillinger fra eller til, afhængigt af hvilke typer redigeringer du vil anvende på alle de fotos, du importerede tidligere.

Fortryd eller nulstil din batchredigering

uanset om du har brugt forudindstillinger eller dine egne brugerdefinerede redigeringer, kan du nemt nulstille alle fotos tilbage til deres rå, oprindelige tilstand, inden du modtager dine redigeringer.

for at gøre det skal du først klikke på knappen ‘Nulstil’ nederst til højre på skærmen, da dette nulstiller redigeringerne til det billede, du testede redigeringerne på.

derfra skal du klikke på knappen ‘Synkroniser’ igen og derefter klikke på den blå ‘Synkroniser’-knap i pop op-dialogboksen. Når du har gjort det, vil du være i stand til at se miniaturebillederne gradvist skifte tilbage til deres tidligere, uredigerede tilstand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.