är det säkert att dyka medan du är gravid?

många kvinnliga dykare är osäkra på om de kan fortsätta delta i sin älskade hobby när de blir gravida. Dykläkare får regelbundet denna fråga och det kan överraska dig att de faktiskt inte har ett avgörande svar på denna dag.

vad läkarna säger är att det finns gott om anledning till försiktighet, och fel på sidan av försiktighet är verkligen vad som är bäst för barnet. Då igen, det betyder inte att du måste svära av vattnet helt och hållet. Låt oss ta en titt på vad vi vet är fördelarna och nackdelarna med att gravida kvinnor är i vattnet, liksom anledningen till att det inte finns några avgörande bevis på effekterna av dykning till en mamma och hennes ofödda barn.

fördelar med att vara i vattnet medan du är gravid

gravida kvinnor har inte ofta möjlighet att känna sig viktlösa och simningens aktivitet kan ge dessa lyx samtidigt som de ger en träningsform med låg effekt. Bortsett från de uppenbara fördelarna med träning, har många kvinnor som tränar under graviditeten lättare att komma tillbaka i form efter att barnet är födt.

att suspenderas i vatten lindrar också tillfälligt värk och smärta som gravida kvinnor kan känna, särskilt under sista trimestern. Svullna leder kommer att behålla mindre vatten och ömma muskler kommer att känna en hel del lättnad. Vattnets svalhet motverkar också svettframkallande hormoner, vilket ger den gravida mamman en chans att må bättre och fräschare i vattnet.

den kanske mest speciella fördelen är att när mamman börjar känna sig lycklig kommer det att ha en känslomässigt positiv effekt på hennes växande foster. Mamman kommer att släppa endorfiner av positiv natur eftersom hon gör en aktivitet som hon älskar, vilket fosterutvecklingsteoretiker tror kan påverka barnets personlighet och disposition när han eller hon är född.

gravid kvinna utrustad med fridykningsutrustning

misstänkta faror med dykning medan du är gravid

så vilka misstänkta risker skulle nedsänka djupare än några fötter utgör en utvecklande baby? Till att börja med är det frågan om kväveupplösning och dess teoretiska risker för fosterskada.

eftersom ett ofött barn får det syre det behöver för att leva från moderkakan, kommer barnet säkert att känna effekterna av dekompressionssjukdom när mamman slutar lida av det efter dykning på stora djup. Dess underutvecklade lungor kan inte filtrera bubblor som fullt utvecklade mänskliga lungor gör, så de bildade bubblorna kan nå ett viktigt organ och potentiellt orsaka fosterkomplikationer.

på samma sätt, när den gravida kvinnan lider av kolmonoxidförgiftning, måste hon också behandlas i en hyperbarisk kammare eftersom det ofödda barnet är känsligare för toxinet.

medicinska experter vill också varna gravida mödrar om de psykologiska farorna som kan uppstå av ett missfall efter ett dyk. Även om missfallet inte är ett direkt resultat av dykning (eftersom missfall inte är så ovanligt) finns det en risk för självkänsla och ångest om mamman slutar tänka att det är hennes fel.

brist på avgörande bevis

som anges i början av artikeln finns det inga avgörande bevis för att dykning är dåligt för mor och foster, eftersom det helt enkelt inte är etiskt att genomföra studier på gravida kvinnor.

de flesta djurförsök som fokuserar på denna fråga har inte slutgiltigt visat att andningsluft som koncentreras av tryck kan öka risken för onormal utveckling eller graviditetsförlust, men tester gjorda på får avslöjar att bubblor börjar bildas i fostret vid hälften av den maximala bottentiden.

möjliga associerade risker inkluderar låg födelsevikt, fosterskador och neonatala andningsproblem. Om det är riskabelt för ett djur verkar det knappast värt risken för ditt eget barns liv.

 gravid kvinna i gul bikini på väg att njuta av strandvågorna

gör säkerhet en prioritet

på grund av de ovan nämnda riskerna som kan vara förknippade med dykning, snorkling på grundare djup (med din läkares go-signal) skulle vara ett bra sätt att komma till en kompromiss så att du fortfarande får den undervattensupplevelsen.

naturligtvis kan bara din läkare ge dig den mest exakta informationen som är unik för dig. Denna artikel avser bara att belysa ämnet, eftersom det är en vi råkar höra ganska ofta. Och om du upptäcker efter dykning att du är gravid, vet att det inte finns några medicinska bevis som tyder på att du borde oroa dig för ditt barns hälsa eller överväga att avsluta graviditeten.

som med alla andra aktiviteter som du skulle göra medan du är gravid, var bara medveten om riskerna och gör säkerheten till din främsta prioritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.