Är hypnos bra för IBS-symtom?

för tre år sedan var de enda livsmedel som 61-årige Janet Westfall kunde äta keso, risflingor, kringlor och äggvita.

hon hade haft irritabelt tarmsyndrom (IBS) i mer än 20 år, och hennes symtom blev stadigt värre. Hon kunde inte äta några frukter, grönsaker eller kött. De fyra intetsägande, benvita livsmedel var det.

” du kan bara föreställa dig vad det gjorde för mig”, säger hon till mig. ”Undernäring, svår viktminskning, immunförsvar kompromiss. Det bästa sättet att beskriva vad som skulle hända om jag hade något annat, utan att komma in i för mycket motbjudande detaljer, var: Föreställ dig att ha en mycket dålig mage och tarminfluensa, där du tror att du kommer att dö, och du hoppas att du gör det.”

annons

Westfall gick till flera läkare och gastroenterologer på de bästa sjukhusen i Chicago, nära förorten där hon bor. Efter ett batteri av tester skulle de alltid säga till henne att de inte hittade något fel.

IBS är en funktionsstörning, vilket innebär att medan kroppens funktion försämras är dess struktur oförändrad. Funktionsstörningar kommer tillbaka med normala röntgenstrålar, endoskopier och blodprov, även när en person lider av hemska symtom. Om Westfall åt mat som var varm eller varm, det kan leda till en flare upp. En munfull te, eller helt enkelt varmt vatten, kan orsaka en reaktion.

förra hösten var Westfall på sjukhuset på en IV, oförmögen att hålla någon mat nere. Hon tänkte för sig själv, vart ska jag med det här? Vad kommer att hända med mig? Då kom hon ihåg att hon hade sett ett segment på NBC om Laurie Keefer, en gastroenterolog vid Mt. Sinai Hospital i New York som behandlade patienter med IBS med hypnoterapi. Keefer hade sagt att det var till hjälp hos människor som inte kunde hitta lättnad någon annanstans.

” jag tänkte, ”Tja, det låter som jag”, minns Westfall. ””Skulle jag ha gått vidare och försökt hypnos om andra, mer normala saker fungerade? Jag vet inte.”

IBS påverkar cirka 10 till 15 procent av befolkningen och är ett av de vanligaste tillstånden som en gastroenterolog kommer att se. Och ändå har det ett bildproblem, med en långvarig uppfattning att det är mer olägenhet än en verklig sjukdom, och orsakas enbart av psykologiska problem.

annons

Peter Whorwell, en gastroenterolog vid University of Manchester, har behandlat IBS i mer än 35 år. Han säger att på 1970-talet, när han var medicinstudent, fick han veta att personer med IBS var överkänsliga kvinnor och inte borde tas för allvarligt. Men när han började träffa IBS-patienter såg han hur allvarligt det kunde vara.

personer med IBS har intensiv smärta, uppblåsthet, magbesvär (i vissa fall lägger nästan fem tum till buken) och anfall av alternerande diarre och förstoppning. Många har också en ”överdriven gastrokolonisk reflex”, vilket betyder omedelbart efter att ha ätit, det finns ett” akut behov av att tömma tarmarna”, säger Whorwell. Patienter är rädda för att äta något eller lämna sina hus eftersom det känns som en permanent maginfluensa. I den andra änden av extremen kommer vissa personer med IBS inte att ha tarmrörelse i dagar eller veckor.

det är nu känt att IBS orsakas av flera faktorer, en är en dysfunktion i nervsystemet. Hjärnan och tarmen kommunicerar ständigt med varandra; det är till exempel hur din mage berättar för din hjärna att den är hungrig. Om den kommunikationen blir överaktiverad, överreagerar hjärnan och överkänner normala matsmältningsförändringar och processer, vilket leder till överflöd av otäcka symtom.

” tarmarna stör livet så mycket, eller hur?”Whorwell muses. ”Om du har lite angina, behöver du bara gå lite långsammare, men om du skiter dig själv hela dagen… 58 procent av våra patienter är fecally inkontinent regelbundet. En tredjedel av dem är självmordsbenägna. Nästan varje klinik, en patient kommer att säga till mig, ’jag känner självmord.'”

annons

när Whorwell först diagnostiserar någon med IBS, kommer han att prova de traditionella alternativen: låg fiber, någon version av en låg FODMAP-diet (som begränsar kortkedjiga kolhydrater som finns i en mängd olika frukter och grönsaker), Anti-spasmläkemedel och antingen laxermedel eller anti-diarrheals, beroende på vilket problem personen har. Men om inget av det fungerar, kommer Whorwell att vända sig till en annan form av behandling, en som han har validerat och främjat sedan han först använde den på 1980-talet: gut-directed hypnotherapy.

hypnos går tillbaka till en österrikisk läkare vid namn Franz Mesmer, som vi får ordet ”mesmerize” från. Han trodde felaktigt att det fanns en vätska som kallades ”djurmagnetism” som gjorde människor sjuka när den blockerades i kroppen. Genom att vifta med händerna över en person kunde han bota dem genom att få sin vätska att röra sig igen.

när den skotska läkaren James Braid såg en mesmeristisk show trodde han att det kunde vara något med det. Inte i vätskan, men han såg att människor kunde sättas i ett trance-liknande tillstånd genom att be dem att fokusera uppmärksamt. Han kallade det ”neurohypnos”, och begreppet hypnos föddes.

hypnos får en dålig rap på grund av flamboyanta scenshower eller berättelser om terapeuter som använder den för att ”regressera” sina patienter till tidigare liv. Men kanske den främsta anledningen till att det inte är helt erkänt av det medicinska samfundet är att vi fortfarande inte är säkra på hur det fungerar.

men under de senaste två decennierna har studier börjat föreslå att mätbara förändringar pågår i hjärnan under hypnos. I en, från 2000, visade David Spiegel och medarbetare från Stanford Medicine deltagarnät som antingen var i färg eller gråskala. I en hypnotiserad grupp föreslog forskarna deltagarna att färgnätet var svartvitt och det svarta och vita gallret var i färg. Som Jo Marchant skriver om studien i sin bok, Cure: A Journey into the Science of Mind over Body, ”hos människor som hypnotiserades förändrades den del av hjärnan som bearbetar färgvision när de fick instruktioner. Det blev mindre aktivt när han berättade för dem att ett färggaller de tittade på var svartvitt och mer aktivt när han berättade för dem att ett svartvitt rutnät var i färg.”

annons

eftersom tarmen är knuten till hjärnan verkade hypnoterapi som ett potentiellt alternativ för behandling av IBS. Men det första Whorwell vill att jag ska veta om hans tarmstyrda hypnoterapi är att” vi tar inte över ditt sinne”, säger han. ”Vi lär dig att kontrollera ditt tillstånd, så du kommer att kontrollera det snarare än att det kontrollerar dig. Det är vad vi kommer att sluta med: du har kontroll över tillståndet. Vi kommer att lugna din hjärna ner, och vi kommer att lugna din tarm ner.”

ett av hans vanligaste visuella verktyg är en flod. Om någon lider av förstoppning, föreslår han att de föreställer sig en flod som flyter långsamt och sedan föreställer sig att den flyter snabbare. Eller, om diarre är problemet, kommer han att berätta för dem att föreställa sig att vattnet saktar ner. Om någon är uppblåst kan de föreställa sig att en ballong töms. För smärta har han fått patienter att lägga handen på magen, känna värmen och associera detta med smärtkontroll.

Whorwells första studie 1984 var på 30 patienter med IBS. Hälften fick sju 30-minuters sessioner av sin tarmfokuserade hypnos, medan de andra fick regelbunden stödjande terapi och placebo-medicinering. De i hypnoterapi visade en signifikant förbättring av buksmärta, bukuppblåsthet och tarmdysfunktion jämfört med placebogruppen. Och effekterna verkar hålla. Hos 204 patienter som hade fått hypnoterapi var 83 procent av dem som svarade på behandlingen fortfarande bra ett till fem år senare. Sextiotre procent av dem behövde inte mer medicinering, och hos dem som fortfarande tog mediciner tog 62 procent av dem mindre ofta.

annons

Whorwells senaste studie, från 2015, tittade på 1000 patienter med svårbehandlade IBS, en otvetydigt respektabel provstorlek och bestämde att hypnos hade hjälpt 76 procent av dem att minska deras symptom svårighetsgrad med minst hälften. Sammantaget har han nu mer än två dussin papper som har funnit att hypnoterapi kan hjälpa människors symptom på IBS.

för ungefär en vecka sedan låg jag bekvämt på min soffa när en aprilregnstorm föll utanför mitt fönster. Jag var videochatt med Laurie Keefer, en GI Hälsopsykolog från Mount Sinai, som skulle göra en gut-riktad hypnoterapi session på mig. Jag har inte IBS, men jag har inte heller det mest stabila GI-systemet; jag lider regelbundet av ganska svår surt återflöde och uppblåsthet. Jag var nyfiken på om en session skulle ha någon inverkan på mig alls.

Keefer skulle använda en helt skript IBS hypnoterapi behandling på mig. Den skrevs 1994 av Olafur S. Palsson, Professor i medicin vid University of North Carolina i Chapel Hill som skrev en helt manus IBS hypnoterapi behandling med William Whitehead. Det var baserat på Whorwells forskning, så att läkare var som helst kunde använda den. Det kallas North Carolina-protokollet (Whorwells kallas Manchester-protokollet).

Palsson säger att han kände att det var viktigt att standardisera hypnosen eftersom de flesta gastroenterologer har liten erfarenhet av det, och vice versa: de flesta praktiserande hypnotisörer har inte erfarenhet av gastroenterologi.

annons

det är sju sessioner, skrivna ord för ord, cirka 30 till 40 minuter vardera, så att varje patient får exakt samma sak. Liksom med Whorwells hypnosbehandling har flera studier visat att detta skript kan leda till att en majoritet av människor slutar med minst 50 procent minskning av symtomen. Denna framgångsgrad är mer imponerande, säger Palsson, när man tänker på att det här är patienter för vilka alla andra behandlingsalternativ har misslyckats. Det finns nu nära 600 terapeuter som använder det i USA.

jag frågar Palsson om han tänker hypnos som ett botemedel mot IBS vidmakthåller den gamla stereotypen att IBS är en rent psykologisk sjukdom. ”Jag tycker att det är helt felaktigt”, säger han. ”Vi har bara börjat lära oss hur nära hjärnan och tarmen är sammankopplade. Tidigare tänkte människor på hjärnan och mag-tarmkanalen som två oberoende organsystem. Men hjärnan deltar mycket aktivt varje ögonblick på dagen för att kontrollera funktionen i mag-tarmkanalen. Hypnos fungerar genom att hjälpa normalisera hjärnans kontroll.”

Palsson berättar för mig att hypnosen inte bara får en person att må bättre mentalt och kanske klara sig bättre—det gör faktiskt förändringar i kroppen.

de har spårat människors tarmrörelser genom att räkna hur många diarre och förstoppningsepisoder det finns av de totala badrumsbesöken och fann dem att minska under behandlingen. Smärtkänslighet kan testas genom att sätta in en ballong i en persons bakre ände (Japp) och blåsa upp den tills de rapporterar att de känner smärta. Personer med IBS kan tolerera mindre än hälften av vad friska människor kan—men efter att de har hypnoterapi kan de stå lika mycket som andra.

annons

”tarmarna hanterar avfallsmaterial på olika sätt och avföringens konsistens förändras över tiden”, säger Palsson. ”Ja, det är resultatet av en psykologisk behandling. Men det visar att vi inte bara förändrar hur du känner för ditt problem. Vi förändrar faktiskt hur mag-tarmkanalen hanterar sin vardagliga funktion.”

viktigast är att en person inte behöver tro på hypnoterapi för att den ska vara effektiv. ”Jag har haft patienter som specifikt inte tror att det kommer att göra någonting”, säger Palsson. ”Och det fungerar fortfarande bra. Allt jag bryr mig om och behöver är för dem att ge detta en rättvis chans, lyssna på mina ord, och föreställa sig att deras bästa förmåga de saker som jag talar om.”

det har varit ett nytt tryck för att flytta hypnosen online—och utföra den via telemedicin—något som Keefer säger till mig kommer att bli transformativt. Det finns inte så många utövare tillgängliga, även med skriptprotokollet. På så sätt kan hon behandla människor som inte skulle kunna pendla till sitt kontor. Och människor kan uppleva hypnoterapi hemma, där de är mer benägna att vara avslappnad. De kan ligga på sin säng, i pyjamas, i sitt eget utrymme, inte en obekant läkarmottagning där pendlingen själv och närheten till ett badrum kan orsaka ytterligare stress.

Keefer instruerade mig att göra lite djup andning, bilda en lugn strandinställning och började sedan berätta för mig om hur lugn och ostörd min mag-tarmkanal skulle känna den dagen. Hennes röst är lätt och lugnande, och hon talar långsamt med långa pauser för att tillåta mig att verkligen visualisera stranden Jag ska vara på. Det påminner mig lite om olika guidade meditationsappar som jag har använt för att hjälpa mig somna. Jag tappade inte medvetandet eller kände mig utom kontroll, men tiden tycktes gå snabbare—30 minuter kändes mer som tio. Underligt, när jag försöker komma ihåg sessionen ett par dagar senare, tycker jag att min återkallelse av upplevelsen är suddig, som om den tillhörde mer mitt undermedvetna än mitt medvetna minne. Jag vet inte om det betyder att jag verkligen var” hypnotiserad ” eller inte. Jag har en känsla av att jag var och trodde att jag inte var det—för att det inte passade de teatraliska stereotyperna av vilken hypnos som skulle känna eller se ut.

annons

Keefer samlar för närvarande in data för att jämföra tele-sessionerna kontra personliga besök. Men anekdotiskt, berättar hon för mig, det verkar som om det är lika effektivt som att se en hypnoterapeut personligen.

jag ser överklagandet. I slutet av min session ångade min mugg te fortfarande på bordet bredvid mig. Om jag hade varit tvungen att pendla 45 minuter i vind och regn, skulle jag inte ha varit som i zonen. ”Jag har patienter som försöker komma in på sin lunchtid”, säger Keefer. ”Det finns inget värre än att försöka koppla av på din lunchtid och sedan gå tillbaka till jobbet.”

vid den fjärde sessionen är när Keefer säger att människor börjar känna en förbättring av sina symtom. Det är inte dramatiskt, som att vakna en morgon och känna sig 100 procent bättre. Det är mer som att vara ute på middag och börja känna obehag, sedan få det att lösa sig och inte eskalera ytterligare. När min session var över kände jag mig riktigt, riktigt bra. Botade det mirakulöst min uppblåsthet eller surt återflöde? NÄ. Men det här är inte ett magiskt piller: som Keefer säger, Det är en strategi.

efter att ha upplevt det själv är jag fortfarande kvar och undrar: hur exakt fungerar det? Jag är inte en hypnosskeptiker—jag tycker att det är en behandling som har visat spännande löfte på alla möjliga områden, som kronisk smärta, och jag känner att det adresserar en kropp-kropp-anslutning som vi ibland förbiser. Men det verkar bedrägligt enkelt. Hur berättar jag att jag Ligger och lyssnar på Keefer att jag inte kommer att ha någon magbesvär idag-efter att ha föreställt mig själv på stranden—gör en effekt?

annons

Keefer säger att det finns olika triggers som först leder till IBS, från infektion till matförgiftning till extrem stress. ”Människor med IBS, av någon anledning, har inte förmågan att dämpa signalerna från tarmen, och så upplever de även de mest normala godartade känslorna som om de är smärtsamma eller hotande”, säger hon. ”Vi kallar den viscerala överkänsligheten, vilket innebär att det var någon skada eller problem vid en tidpunkt i tarmen och att även efter det rensade, gör signalerna och nerverna som skickar signaler till hjärnan inte så effektivt.”

vad hypnosen gör, tror hon, tränar din hjärna att ignorera—eller åtminstone betala mindre uppmärksamhet-till signalerna som kommer från tarmen, vilket det kan ha varit överskött under en period som en infektion. När din hjärna lär sig av den vanan kan den förbli så.

Whorwell konstaterar att teorier för det mesta är spekulativa just nu. Det finns några preliminära studier som visar att vissa delar av hjärnan, som den främre cingulära cortexen, är mer reaktiva hos IBS-patienter än friska kontroller. Hypnos har också föreslagits att påverka den del av hjärnan, som är förknippad med var det emotionella innehållet i smärta behandlas.

senare arbete i Spiegels laboratorium-Stanford-psykiateren som visade människor färg—och gråskalan-har tittat närmare på hjärnans funktion. I 2016 fann de att hos personer som var mycket hypnotiserbara, medan de hypnotiserades, var det mindre aktivitet i dorsal anterior cingulate eller ”salience network”—hur du bestämmer när saker i din miljö är viktiga. ”I hypnos är du så absorberad att du inte oroar dig för något annat”, sa Spiegel i ett pressmeddelande från Stanford.

annons

de såg fler kopplingar mellan den dorsolaterala prefrontala cortexen och insula, som Spiegel beskrev som anslutningen som hjälper hjärnan att veta vad som händer i resten av kroppen och kontrollera det. De såg också färre kopplingar mellan den dorsolaterala prefrontala cortexen och standardlägesnätverket, som de tror översätter till brist på medvetenhet om dina egna handlingar.

”under hypnos tillåter denna typ av disassociation mellan handling och reflektion personen att delta i aktiviteter som antingen föreslagits av en kliniker eller självföreslagen utan att ägna mentala resurser till att vara självmedveten om aktiviteten”, skrev forskarna.

andra grupper visar att en typ av kognitiv beteendeterapi, eller CBT, kan hjälpa till att kontrollera GI-symtom på så lite som tio sessioner. Konceptet här är detsamma: att tarmen är ansluten till hjärnan och hjärnan är ansluten till tarmen; det är en tvåvägsväg. Om vi inte kan göra meningsfulla förändringar direkt i tarmen, kan det vara det näst bästa sättet att påverka att vända sig till hjärnan.

jag frågar David Poppers, en klinisk docent i medicin vid NYU: s gastroenterologiavdelning, vad han tycker om användningen av hypnos för tarmproblem. Poppers behandlar en mängd olika gastrointestinala tillstånd från IBS till gastrointestinal blödning, inflammatorisk tarmsjukdom och mer. Han har aldrig specifikt rekommenderat hypnoterapi till någon av sina patienter.

annons

men det betyder inte nödvändigtvis att han är emot det. Han ekar hur viktigt sambandet mellan magen och hjärnan är i dessa störningar. ”Element av stress – både positiv och negativ stress—ångest, brist på sömn, förändring i sin rutin, förändring i sin kost; alla som kan påverka symtomen”, säger han till mig. ”Det är vettigt att både beteendemässiga och mediciner som arbetar vid den anslutningen kan vara effektiva hos vissa patienter.”

han säger att han har läst studier om hypnoterapi och fann det lovande, både på lång sikt och på kort sikt. Fler av hans patienter har gått igenom CBT, säger han, och de som verkar ha nytta. Även om det kan vara en själv välja grupp, han råder: människor som är villiga att gå och söka terapi, eller hypnos, kan vara mer engagerade och redo att engagera sig i dessa metoder. Han tillägger att eftersom han inte är expert, skulle han vilja arbeta med personer som är specialutbildade i hypnos innan de införlivas i sin behandlingsplan.

Whorwell tycker att människor behöver ändra sin inställning om hypnos för att vi ska kunna utnyttja sin potential fullt ut. Det är inte ett cirkustrick, men har rötter i andra accepterade metoder som meditation, mindfulness och CBT—det är bara en mer fokuserad version. Och Palsson saker som även om en gastroenterolog inte är en expert, kunde de fortfarande använda manuset—det var därför han skapade det.

ändå vill Whorwell inte hävda för mycket för tidigt. Han har några bevis på att hypnos kan vara effektiv vid inflammatoriska tarmsjukdomar, som kolit, och gjort mindre studier i funktionella störningar som icke-hjärtbröstsmärta, när matstrupen går in i spasmer eller funktionell dyspepsi, och det fungerar också där.

men han fortsätter att oroa sig för att folk kommer att säga ”Whorwell har förlorat det nu; han tror att han kan bota någonting”, säger han till mig. ”Det finns människor där ute som är så, så jag måste vara mycket försiktig. Du måste försöka ändra uppfattningar från insidan snarare än utsidan. Du kan inte börja slå bröstet och säga att det fungerar och förvänta dig att folk tror på dig om du inte kan bevisa det med data.”

Whorwell säger till sina kollegor att inte oroa sig om deras papper avvisas. Han säger att hans studier måste vara bättre än andra eftersom det finns en fördom. ”Granskare ser ordet hypnos och deras hjärnor stängs av”, säger han.

när Janet Westfall har en hypnos session, hon minns inte det mesta av sessionen och efter, hon känns som en ”pöl av jello.”

”vad jag menar med det är att du är så avslappnad som en människa kan vara”, säger hon.

efter sin fjärde session försökte hon lägga till mat till sin diet: barnmat gjord av gröna bönor. Till hennes glädje var det ingen reaktion. Hon har fortfarande bra och dåliga dagar, men hon blir inte desperat sjuk som hon brukade. Det är lite obehag, men hon reagerar inte våldsamt på mat längre. Om hon känner några mindre symtom, hon kan replikera hypnos session själv, genom att föra henne till bildspråk som sessionerna åberopa.

”jag kan bokstavligen tänka mig själv av illamående, eller tänka mig själv av kramper”, säger hon. ”Jag försöker gå till vad den avslappnade känslan känns, och sedan föreställa mig att den flyter ner genom min kropp, genom mitt matsmältningssystem, genom magen, genom tarmarna. Jag är inte ens helt säker på vad jag gör, men det är som min hjärna vet.”

hennes sista session var i slutet av januari. Hon har nu lagt till fyra livsmedel till sin begränsade matlista. Det låter inte så mycket, men för henne är det revolutionerande. ”Det kommer att bli en lång, långsam väg tillbaka för mig”, säger hon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få det bästa av Tonic levereras till din inkorg varje vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.